Најновије

Највећа обмана у историји? Питагорина теорема на глиненој плочи 1.000 година старијој од Питагоре

Древна вавилонска табла која је недавно пронађена и названа  ИМ 67118, користи ову теорему за решавање дужине дијагонале унутар правоугаоника

Сви се сећамо чувене "Питагорине теореме" са часова математике у основној и средњој школи. Ова формула грчког филозофа Питагоре памти се за цео живот, међутим, научници су је открили да је постојала и много раније.

Шта нам то говори? Да ли су прастари народи били много паметнији од нас данас, и како је то могуће?

Док је Питагора био важна историјска личност у развоју математике, неки научници закључују да он није открио једначину која је највише повезана са њим  (а2 + б2 = ц2).

У ствари, постоји древна вавилонска табла, која се зове ИМ 67118, и она користи Питагорину теорему за решавање дужине дијагонале унутар правоугаоника. Плоча, која је вероватно коришц́ена за подучавање, датира из 1770. године пре нове ере – вековима пре него што је Питагора рођен око 570. године пре нове ере, пише ИФЛСциенце.

Друга плоча из периода од 1800. до 1600. пре нове ере има квадрат са обележеним троугловима унутра. Превођење симбола из базе 60, система нумерисања који су користили древни Вавилонци, показало је да су ови древни математичари били свесни Питагорине теореме (која се не зове тако, наравно) као и других напредних математичких концепата.

- Закључак је неизбежан. Вавилонци су знали однос између дужине дијагонале квадрата и његове странице: д=квадратни корен од 2 - пише математичар Брус Ратнер у раду на ту тему.

- Ово је вероватно био први број за који се зна да је ирационалан. Међутим, то заузврат значи да су били упознати са Питагорином теоремом, или, у најмању руку, са њеним посебним случајем за дијагоналу квадрата (д2 = а2 + а2 = 2а2) – више од хиљаду година пре великог мудраца по коме је и добила име.

Па зашто је ово приписано Питагори?

Није сачуван ниједан оригинални питагорејски спис. Оно што знамо о њему пренели су други, посебно питагорејци – чланови школе коју је он основао у данашњој јужној Италији.

Школа, названа Питагориним полукругом, била је тајна, али знање које је тамо научено или откривено преносило се даље, а често се приписивало самом човеку.

- Један од разлога за реткост Питагориних оригиналних извора био је тај што се питагорејско знање преносило с генерације на генерацију усменом предајом, пошто је писани материјал био оскудан - рекао је Ратнер.

Он додаје да су из поштовања према њиховом вођи, многа откриц́а која су дошли до Питагорејаца приписивала су се самом Питагори; то би објаснило термин ‘Питагорина теорема'“.

МОСКВА УПОЗОРАВА НАТО! Јел се то спрема директан сукоб и војни инциденти?

Аутор: Правда/ИФЛ Сциенце

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА