Најновије

Српски вундеркинд супериорно ушао у шаховску историју - постао најмлађи играч икада који је тријумфовао над велемајстором

Леонид Ивановић, који нема ни 9 година, кренуо је стопама познатих српсхих велемајстора. Колико је његов успех велики сведочи и ;ињеница да је актуелни шаховски владар света Магнус Карлсен “тек” са 12 и по година уписао први тријумф над неким од велемајстора.

Шах, древна игра која привлачи милионе, одувек је била међу омиљенима и код деце у Србији која је свету дала великане попут Светозара Глигорића, Љубомира Љубојевића, Боре Костића, Александра Матановића, Борислава Ивкова, Милана Матуловића…

А њиховим стопама, судећи по резултатима на недавном Отвореном првенству Београда кренуо је и Леонид Ивановић, чије име тренутно не значи много широј публици. Међутим, осмогодишњи дечак је победом победом над 59-годишњим Милком Попчевом оставрио неверобватан рекорд. Са 8 година, 11 месеци и 7 дана је, према подацима сајта цхесс.цом, постао најмлађи играч који је тријумфовао над велемајстором у класичној турнирској игри.

Колико је Леонидов успех велики може да посведочи и информација да је актуелни шаховски владар света Магнус Карлсен “тек” са 12 и по година уписао први тријумф над неким од велемајстора – Криса Вордом – на Политикен купу 2003. Претходни рекорд држао је Авондер Лианг (20). Данас амерички велемајстор је својевремено са 9 година, 3 месеца и 20 дана победио је Ларија Кауфмана.

Ивановић је прошлог септембра на ЕП за дечаке до осам година био четвртопалсдирани. Са ФИДЕ рејтингом од 1865 је тренутно на четвртом месту у свету за играче рођене 2015. године или касније, испред Британке индијског порекла Бодхане Сиванандане и Руса Романа Шогџиева, два вундеркинда која су недавно привукла медијску пажњу због сензационалних достигнућа.

Шогџијев је победио пет велемајстора на брзопотезном Светском првенству, док је Сиванандана запањила шаховски свет освајањем титуле на брзопотезном Европском првенству.

- Леонид је шах учио од старијег брата и на крају се придружио шаховском клубу у основној школи. У последње време је значајно напредовао. Победио је три ФИДЕ мајстора и једног велемајстора, ремизирао са једним ФИДЕ мајстором и једним иантернационалним мајстором. Иако је претрпео и неке поразе, осећа се самоуверено играјући против играча са највишим шаховским титулама. Радује се тешким мечевима против противника са високим рејтингом, мотивисан је недавним добрим резултатима - изјавила је Леонидова мајка Лидија за цхесс.цом, наводећи да он сада ради са личним тренером два пута недељно.

Извор: меридианспорт.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА