Najnovije

Srpski vunderkind superiorno ušao u šahovsku istoriju - postao najmlađi igrač ikada koji je trijumfovao nad velemajstorom

Leonid Ivanović, koji nema ni 9 godina, krenuo je stopama poznatih srpshih velemajstora. Koliko je njegov uspeh veliki svedoči i ;injenica da je aktuelni šahovski vladar sveta Magnus Karlsen “tek” sa 12 i po godina upisao prvi trijumf nad nekim od velemajstora.

Šah, drevna igra koja privlači milione, oduvek je bila među omiljenima i kod dece u Srbiji koja je svetu dala velikane poput Svetozara Gligorića, LJubomira LJubojevića, Bore Kostića, Aleksandra Matanovića, Borislava Ivkova, Milana Matulovića…

A njihovim stopama, sudeći po rezultatima na nedavnom Otvorenom prvenstvu Beograda krenuo je i Leonid Ivanović, čije ime trenutno ne znači mnogo široj publici. Međutim, osmogodišnji dečak je pobedom pobedom nad 59-godišnjim Milkom Popčevom ostavrio neverobvatan rekord. Sa 8 godina, 11 meseci i 7 dana je, prema podacima sajta chess.com, postao najmlađi igrač koji je trijumfovao nad velemajstorom u klasičnoj turnirskoj igri.

Koliko je Leonidov uspeh veliki može da posvedoči i informacija da je aktuelni šahovski vladar sveta Magnus Karlsen “tek” sa 12 i po godina upisao prvi trijumf nad nekim od velemajstora – Krisa Vordom – na Politiken kupu 2003. Prethodni rekord držao je Avonder Liang (20). Danas američki velemajstor je svojevremeno sa 9 godina, 3 meseca i 20 dana pobedio je Larija Kaufmana.

Ivanović je prošlog septembra na EP za dečake do osam godina bio četvrtopalsdirani. Sa FIDE rejtingom od 1865 je trenutno na četvrtom mestu u svetu za igrače rođene 2015. godine ili kasnije, ispred Britanke indijskog porekla Bodhane Sivanandane i Rusa Romana Šogdžieva, dva vunderkinda koja su nedavno privukla medijsku pažnju zbog senzacionalnih dostignuća.

Šogdžijev je pobedio pet velemajstora na brzopoteznom Svetskom prvenstvu, dok je Sivanandana zapanjila šahovski svet osvajanjem titule na brzopoteznom Evropskom prvenstvu.

- Leonid je šah učio od starijeg brata i na kraju se pridružio šahovskom klubu u osnovnoj školi. U poslednje vreme je značajno napredovao. Pobedio je tri FIDE majstora i jednog velemajstora, remizirao sa jednim FIDE majstorom i jednim ianternacionalnim majstorom. Iako je pretrpeo i neke poraze, oseća se samouvereno igrajući protiv igrača sa najvišim šahovskim titulama. Raduje se teškim mečevima protiv protivnika sa visokim rejtingom, motivisan je nedavnim dobrim rezultatima - izjavila je Leonidova majka Lidija za chess.com, navodeći da on sada radi sa ličnim trenerom dva puta nedeljno.

Izvor: meridiansport.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA