Најновије

Упознајте малу Лану Зорјан - има само 15 година и прва је Српкиња добитница “Оскара” у свету класичне музике

Девојчица из Новог Сада освојила је најзначајније признање класичне музике на свету Classical Music Award (ICMA) у категорији Discovery Award, која се додељује само једном младом уметнику испод 18 година у конкуренцији уметника из целог света.

Петнаестогодишња виолинисткиња Лана Зорјан из Новог Сада је прва Српкиња у историји која је освојила најзначајније признање класичне музике на свету Classical Music Award (ICMA) у категорији Discovery Award, која се додељује само једном младом уметнику испод 18 година у конкуренцији уметника из целог света.

Лана Зорјан је светско уметничко откриће за 2024. годну.

– Први пут у животу сам се расплакала од среће! – искрена је Лана. – Укупно је било номиновано 375 уметника, који свирају различите инструменте и ја сам заиста јако почаствована што сам се нашла међу тим већ оформљеним и еминентним уметницима као једини малолетник и освојила моје до сада највеће признање. Ово признање има још већи
значај, с обзиром да се први пут моја земља нашла на првом месту, што ће сигурно привући пажњу светских музичких стручњака да у Србији има пуно младих виртуоза – каже Лана Зорјан.

Лана свира виолину од своје четврте године, а тренутно је најмлађа студенткиња Академије уметности у Новом Саду у класи професора Стефана Миленковића, који је већ спрема за њен највећи наступ у животу.

– Од срца честитам мојој драгој ученици Лани Зорјан на добијању једног од најзначајнијих признања класичне музике на свету! Као “ветеран” Стефан Миленковић Интернационалног Виолинског Института три године заредом и претходног рада са професорима Имреом Лакатошом и Иваном Аћимоски Жикић, Лана је на јесен 2023. уписала прву годину основних студија у мојој класи на Академији Уметности у Новом Саду. Сви смо искрено инспирисани Ланиним успехом и сигуран сам да ће њена звезда сијати све јаче. Само напред Лана! -честитао је Стефан Миленковић награду својој ученици.

– Оваква вест, овакав догађај, може само да буде изузетно инспиритиван за све друге студенте, за све друге музичаре. Ако имате квалитет, ако сте упорни, онда се све границе савладају и Ланин успех је доказ – наглашава наш прослављени виолиниста.

Лана је за награду номинована од стране Међународне музичке академије у Лихтенштајну, а признање је добила тајним гласањем музичких критичара из 19 земаља.

Свечана додела награда ће бити одржана 12. априла у Palau de la Musica у Валенсији и том приликом ће бити одржан Гала концерт победника на коме ће Лана са симфонијским оркестом извести Равеловог „Циганина“. Лана ће се наћи раме уз раме са осталим добитницима, а већ реномираним светским уметницима Хилларy Хахн, Реунауд Цапуцон и Пааво Јäрви. Гала концерт ће директно преносити Deutsche Welle.

После више од 60 првих и специјалних награда које је Лана освојила на домаћим и интернационалним такмичењима, овим признањем је са само 15 година већ исписала историју. Зато очекивања и одговорност постају већи, а Лана Зорјан је свакако показала да зна на који начин се једино може заслужити вечност.

Данас је Савиндан - Свети Сава, први Архиепископ и просветитељ...

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА