Најновије

Бивши амбасадор САД при НАТО: Време истиче, губимо рат у Украјини

Највеће главобоље за председника САД Џозефа Бајдена прете да се остваре већ почетком година, упозорава амерички дипломата.

Иако Америка у нову годину улази са смањеном инфлацијом, стабилним економским растом и најнижом стопом незапослености у последњих пола века, највеће претње по реизбор актуелног председника САД Џозефа Бајдена могле би да се остваре већ у наредним недељама, упозорава бивши амбасадор САД при НАТО-у Иво Дадлер у колумни за "Политико".

Он напомиње да би Доналд Трамп могао да освоји републичку номинацију већ средином јануара, након чега сматра да ће се "црвени" конгресмени ујединити иза његове политике заустављања финансијске подршке Украјини из Вашингтона, иначе далеко највећег финансијера Кијева у руско-украјинском сукобу.

"Укратко, рат у Украјини би могао да буде изгубљен у првој половини 2024. године", упозорава амерички дипломата.

Ово једва да је једини спољнополитички изазов са којим ће се Бајден суочити почетком ове године, напомиње Дадлер.

Претња од ескалације сукоба Израела и Хамаса

Амерички дипломата истиче да друга претња представља ескалација сукоба Израела и Хамаса, будући да је, поред подршке Израелу, главна мисија Вашингтона била да спречи да се она догоди.

Дадлет наговештава да тензија расте на више фронтова, подсетивши на ударе Хута на бродове у Црвеном мору, али и на нападе милитантних група на америчке базе у Сирији. 

"Страх од ескалације посебно је био наглашен овог викенда, када је америчка морнарица разменила ватру са Хутима који су покушавали да заузму комерцијални брод, убивши свих 10 бораца", напомиње Дадлер.

Ескалација прети и на северу Израела, где либански Хезболах недељама размењује ватру са Израелским одбрамбеним снагама, а Бени Ганц, члан ратног кабинета премијера Бенјамина Нетанијахуа упозорава да ће "Израел уклонити Хезболах са границе ако свет то не учини".

Избори у Тајвану ће одредити даљи развој ситуације

Коначно, наводи Дадлер, ту је и питање Тајвана, где ће избори за председника острва "одлучити да ли ће се још једна велика криза сручити на председников сто почетком нове године".

ОБАВЕШТАЈАЦ ЦИА ТВРДИ - Зеленски је прошлост, Амери ће све свалити...

Како сматра, победа прозападног потпредседника Демократске прогресивне партије Лаи Чинг-те над опозиционим лидером Хоу Ју-џија могла би навести Пекинг да одговори војним вежбама у близини Тајвана или ометањем комерцијалног транспорта, што би, сматра НАТО дипломата, натерало Вашингтон да размисли о сопственом одговору. 

Подсетимо, иако САД формално поштују територијални интегритет и суверенитет Пекинга, Вашингтон је уједно и највећи снабдевач оружја за ово острво, а амерички званичници су у више наврата одржали састанке на високом нивоу са тајванским сепаратистима. 

Председник Кине Си Ђинпинг поручио је Бајдену током овогодишњег сусрета да ће Кина успети да поново успостави контролу над острвом мирним путем, као и да за то не постоји временски оквир, али да задржава право употребе силе ако се Тајван буде опирао.

„Ракете могу да долете и до Пољске“: Москва реагује на провокације из Варшаве

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА