Најновије

ОЧАЈНИЧКИ ПОТЕЗ УКРАЈИНЕ: Кијев ухапсио блогере због разоткривања неуспеха украјинске противваздушне одбране

Према саопштењу украјинске Службе безбедности, четворица Кијевљана могла би да буду осуђена на 12 година затвора због објављивања "илегалних видео-снимака".

Четворица украјинских држављана ухапшена су након што су објавили видео-снимке руских ваздушних напада на Кијев, саопштиле су локалне власти, додајући да би могли бити оптужени за "усмеравање непријатељске ватре".

Москва је ове недеље погодила неколико војних локација у околини Кијева, али је украјинска војска саопштила да је пресрела већину руских пројектила.

Украјинска Служба безбедности (СБУ) саопштила је у среду, путем друштвених мрежа, да су четворица неименованих блогера "неовлашћено снимали" руске нападе и поделили видео-снимке на интернету.

"СБУ још једном упозорава на забрану снимања и објављивања видео и фото материјала о активностима украјинских снага, као и снимака о последицама непријатељских удара", саопштила је ова служба.

У саопштењу се додаје да се "објављивање оваквих фајлова сматра усмеравањем непријатељске ватре, за које прети казна до 12 година затвора."

Ови напади су се догодили 2. јануара, као део "масовног руског ракетног и дронова напада" на Кијев.

Министарство одбране Русије описало је нападе у Кијеву као "групни удар прецизним оружјем дугог домета и беспилотним летелицама на предузећа војноиндустријског комплекса Украјине", додајући да су гађани локалитети за производњу оружја.

Неки од ових материјала приказују нападе, други приказују њихове последице.

Украјинска војска тврди да је пресрела готово све пројектиле, укључујући и десет хиперсоничних пројектила "кинжал". Москва је раније упозорила да Кијев преувеличава ефикасност своје противваздушне одбране и да, према украјинским саопштењима, Кијев "пресреће три пута више пројектила него што их руске снаге лансирају."

Такође, Москва је раније неколико пута оптужила Кијев да распоређује своје системе противваздушне одбране у стамбеним четвртима, што изазива цивилне жртве.

Руски напади ракетама и беспилотним летелицама су интензивирани након што је Украјина прошле недеље извршила нападе на руски погранични град Белгород, у којима је убијено 25 људи, укључујући и децу, а повређено више од 100.

У раним јутарњим сатима 1. јануара, Кијев је гранатирао и Доњецк, мету украјинске војске од 2014. године, при чему су четири особе убијене, а рањено 13.

Руски председник Владимир Путин обећао је одговор на овакве "терористичке нападе", наглашавајући да ће појачати ударе на украјинске војне објекте, али је нагласио да Москва нема намеру да гађа цивиле.

ВЛАСТ И ВОЈНО РУКОВОДСТВО "ПЕРУ РУКЕ": Нико не сме да мобилише пола милиона Украјинаца

Извор: РТ.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА