Најновије

СИРОТИЊО, И ЗЕЛЕНСКОМ СИ ТЕШКА: Украјинске власти нашле решење за недостатак топовског меса

План Кијева да мобилише 500.000 људи сигнализира очај власти, пише хонкошки "Ејжа тајмс".

Захтев украјинског председника Владимира Зеленског крајем прошле године за мобилизацијом додатних 500.000 војника у наредних неколико месеци сигнализира очај у ком се нашао Кијев после пропале контраофанзиве, пише "Ејжа тајмс".

Сукоб који траје две године исцрпео је људске ресурсе, а због страха да ће подршка Запада бити смањена, Кијев сада покушава да компензује залихе оружја повећањем броја војника на терену. Проблем је што ће, ако буде усвојен и спроведен, нови приступ мобилизацији изазвати проблеме већ несигурним институцијама и друштву.

Како добровољаца више нема, а велики број војно способног становништва је напустио земљу, власти сада предлажу мере принуде које се крећу од високих казни за избегавање регрутације, преко заплене некретнина и замрзавања приватних банковних рачуна, до поништавања пасоша украјинских избеглица у иностранству.

Паралелно с тим, мобилизацију ће пратити нова економска стратегија за повећање пореског оптерећења грађана и малих и средњих предузећа, док ће социјална потрошња бити радикално смањена.

Присилна мобилизација, смањење права и слобода становништва, стезање каиша у оштрој је супротности са начином живота владајуће елите око Зеленског и сукоб се се све више доживљава као "рат који воде сиромашни".

Демографски трендови у украјинском друштву додатно погоршавају неповољне дугорочне изгледе све већег броја људи који живе у сиромаштву. Очекивани животни век мушкараца смањен је са 65 година у 2021. на 57 година у 2023.

Стопе наталитета су и даље веома ниске, а неки демографи процењују пад на 0,55 беба по породици у 2023. У међувремену, емиграција најквалификованијег и економски најактивнијег становништва се убрзала од почетка сукоба. Све то практично значи да се сиромашни боре док њихов животни стандард додатно опада.

УКРАЈИНСКИ ГЕНЕРАЛ ПРИЗНАО: Офанзива оружаних снага Русије ће бити главобоља за Кијев

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА