Најновије

ОВО ВУЧИЋ НИЈЕ ОЧЕКИВАО: Виола фон Крамон и Ђилас удружују снаге - 8. фебруара нови удар!

Посланици Европског парламента из Европске народне партије (ЕПП), Зелених и Социјалдемократа (С&Д) упутили су писмо председници Европске комисије, комесару за проширење и високом представнику ЕУ за спољну политику и безбедност, у ком траже да се покрене међународна истрага парламентарних, покрајинских и локалних избора под окриљем ОЕБС-а, Савета Европе и Европске комисије.

У писму се тражи и да се не признају резултати избора, док се не заврши потпуна независна истрага изборних неправилности. Посланици захтевају истрагу са посебном пажњом на изборе за Скупштину града Београда, као и да се ти резултати пријаве Европском парламенту.

- Ми остајемо потпора грађанима Србије који протестују за своју шансу да искористе своје демократска права, као и за приступање Србије Европској унији. Нажалост, озбиљне тврдње у вези са недавним изборима нису у складу са демократским стандардима и подривају овај циљ - наводи се у писму посланика ЕП, пише Еуропеан Wестерн Балканс.

Они подсећају на саопштење Високог представника ЕУ Ђозепа Бореља и комесара за проширења Оливера Вархељија након одржаних избора у ком се сами споменули да налази међународних посматрача из ОЕБС/ОДИХР представљају разлог за забринутост у вези са изборним процесом.

- Неколико међународних и домаћих мисија за посматрање закључило је да се избори у Србији не могу сматрати слободним и поштеним и пронашли су доказе о неправилностима и отвореној изборној превари. Посматрачка мисија ЦРТА изразила је такође забринутост у вези са локалним изборима у граду Београду - наводи се у писму.

- Додаје се да неки од налаза укључују тврдње о куповини гласова, злоупотреби јавних ресурса, фалсификованим потписима подршке на изборним листама, несразмерном утицају владе на медијске куће, озбиљним и добро планираним манипулацијама бирачким списком и миграцијама бирача, укључујући из суседних земаља, као и притиске на кориснике социјалне помоћи и запослене у државним предузећима да гласају за владајућу странку како би задржали своје послове и бенефиције - наводи се у писму.

Писмо су потписали посланици: Томас Вајц (Зелени/ЕФА), Гвендолин Делбос Корфилд (Зелени/ЕФА), Лукас Мандл (ЕПП), Тонино Пицула (С&Д), Андреас Шидер (С&Д), Тинеке Стрик (Зелени/ЕФА).

Европски парламент гласаће 8. фебруара о резолуцији о српским изборима. Резолуцију су пратили дебате на пленарној седници у Стразбуру, као и Одбору за спољне послове у ЕП (АФЕТ).

У Стразбур иде делегација СПН – удруживање са Крамоновом

Чланови коалиције Србија против насиља добили су позив Европског парламента да присуствују седници тог тела када се буде расправљало о изборним нерегуларностима и усвајала резолуција, 8. фебруара, у Стразбуру, сазнаје Данас.

Позив је потписала Виола Фон Крамон, посланица Европског парламента из странке Зелених. Назив седнице, који пише у позиву, гласи: "Србија - демократија на раскрсници".

На том заседању ЕП, на које је Србија против насиља добила позив очекује се да буде изгласана резолуција о изборима у Србији, који су се одиграли 17. децембра, прошле године.

- Дискусија на панелу биће прилика да отворимо дијалог о тренутном стању демократије у Србији и адресирамо изазове након 17. децембра. Желела бих да нагласим важност напора које преузима ЕП у очувању демократије у Србији - пише у позиву Виоле Фон Крамон.

Европски парламент игра кључну улогу у подстицању демократских вредности људских права и владавине права у Србији, као и на целом Западном Балкану.

Посланици Европског парламента, који је имао посматраче на српским изборима, изнео је на пленарној седници, 8. фебруара, низ оштрих критика на рачун режима Александра Вучића, у контексту тога да је - покрао изборе, пише Данас.

Лист Данас наводи да ће сутра СПН одлучити ко ће предводити њихову делегацију у Стразбуру.

Подсећамо, владајућа коалиција упорно тврди да већина посланика у Европском парламенту, као и све посматрачке организације заступају њихов став, а то је да су избори били регуларни.

Тврдње о неколико хиљада “неправилних гласова” називају смешним обзиром да је број бирача милионски, те истичу да прозападна опозиција се бави манипулацијама и политизацијом свега и свачега због своје немоћи да придобије значајнији број гласова на изборима.

Прочитајте ОВДЕ о састанку Вучића са руским амбасадором поводом укидања динара на КиМ

Извор: Данас / Директно / Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА