Најновије

СКАНДАЛ СВИХ СКАНДАЛА: Хил "посредује" између Прешева и Вашингтона - брутално понижава Србију!

Амерички амбасадор Кристофер Хил заинтересовао се за јужни део Србије, прецизније за Прешево и Бујановац где се тренутно налази у посети, а како каже за "Југ прес", план му је да помогне да се спроведе "План у седам тачака" који су пре десет година дефинисали албански лидери, а одобрила Влада Србије. Хил је овим брутално понизио Србију и актуелне власти, јер овакво понашање представља отворено мешање у унутрашња питања Србије и никако није у опису посла једног амбасадора. Хил је прекршио све дипломатске норме, принципе, протоколе и правила, али власти у Београду ћуте.

Нема његова посета никакве везе са Косовом и Метохијом, нити чињеницом да управо овај део Србије Албанци називају "прешевском долином" која је, не крију Албанци политичари, једна од њихових највећих сепаратистичких тежњи и коју би радо "припојили" самопроглашеном Косову, пише РТ Балкан.

"Нисам овде због Косова или Северне Македоније, тамо се спремају избори, али сам дошао у овај део Србије да видим како овде могу да помогнем. Рекао бих да у овом делу Балкана медијску пажњу добијају само ако постоји тензија, а тензије нису добре за решавање проблема. Али, хајде да видимо шта можемо да урадимо, знам да људи овде своје проблеме виде као економске, али ако погледате како то изгледа на мапи, ово и није тако лоше место за живот. Па да видимо како можемо да помогнемо, а најбољи начин је да посећујемо чешће", најавио је Хил тако да ће убудуће у овај део Србије више свраћати.

На питање новинара "Југ преса" колико План од седам тачака може да побољша живот Албанаца, али и локалних Срба и Рома, он наводи да је тај план "помогао да се дефинише пут напред".

Добар пример је, како додаје, албанска школа, за коју је Влада Србије донела одлуку о реновирању.

"Мислим да је ово веома важан део земље и да се овде најбоље види потреба да се ради на `Отвореном Балкану`. Овде имамо мултиетничко подручје, имамо га и у Северној Македонији и мислим да је важно да имамо границе које ће уједињавати, а не раздвајати људе. Ово је прилика да видим људе који овде живе, шта раде и како решавају проблеме. Дакле, људи који живе у делу Европе који се није сасвим смирио", констатовао је Хил.

План од седам тачака питање је које је интересовало и бројне друге западне амбасадоре који су се, под оправдањем да желе да помогну у његовом спровођењу, често обретали у овом делу Србије.

Њиме је предвиђена интеграција Албанаца у државне институције, економски развој општина Бујановац, Прешево и Медвеђа, тиче се и безбедности овог подручја, права на службену употребу језика, писма и националних симбола, али и децентрализације правосуђа, унапређења права Албанаца у областима образовања, културе и информисања, здравствене и социјалне заштите.

Хил је истакао да ће све што су разговарали пренети Вашингтону у циљу проналажења решења.

Власти Србије још увек нису реаговали иако је ово брутално кршење свих правила дипломатског понашања и свих правила.

Хил својим деловањем превазилази сва овлашћења која има као амбасадор и ово никако није посао једног амбасадора, већ најотвореније мешање у унутрашња питања једне државе.

Прочитајте ОВДЕ шта Виола фон Крамон спрема за Вучића

Извор: Правда / РТ Балкан / ЈугПрес

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА