Најновије

Кога све плаши Макрон!?

Пише: Озрен Милановић

Француски председник Емануел Макрон никако да оде у посету Украјини. Званично, други пут за неколико дана из Јелисејске палате су поручили да је одлазак отказан „да би се осигурала безбедност председника". У француској председничкој палати истичу да је Макронова посета била "само опција".

Одлагање је изазвало доста реакција међу француским послодавцима који су били предвиђени да путују у склопу веће економске делегације, као и код дела украјинских дипломата. Ово је требало да буде прва Макронова билатерална посета Кијеву. Претходни пут је био у европској делегацији у јуну 2022, заједно с тадашњим италијанским премијером Мариом Драгијем, немачким канцеларом Олафом Шолцом и румунским председником Клаусом Јоаносом, да би дали политичку подршку Украјини.

Посета се помера за половину марта, саопштило је вечерас његово окружење.

Руске друштвене мреже пренеле гласине о наводом планираном нападу на Макрона током посете, као могући повод отказивања.

"У распореду посете Макрона никада није било безбедносних питања. То питање се никада није ни постављало", рекао је Франс пресу извор близак Макроновом окружењу.

Према снимку телевизије Франс 24 који је емитован на руским мрежама, али га је француска телевизија прогласила "дезинформацијом", Макрон је отказао пут у Украјину пошто су наводно "француске тајне службе" откриле "план атентата" на њега.

Атентат или шала

Дмитриј Медведев, други човек у Савету безбедности Русије, нашалио се на рачун посете коју је Емануел Макрон прво најавио за фебруар па померио, па ево најавио за средину марта.

"Чини се да је Макрон толико уплашен стварним или претпостављеним планом атентата да је отказао своје путовање", рекао је Медведев.

Макрон је у петак пред украјинским колегом Володимиром Зеленским, који је дошао да потпише билатерални безбедносни споразум у Паризу, наговестио да ćе посетити Украјину средином марта. Макрон је раније у јануару говорио о том путовању, а тада је као време посете навео фебруар.

Француски председник је тада осудио "промену понашања" Русије према Европљанима и позвао на колективни одговор на ту промену.

Макрон је осудио јачање акција дезинформација и хакерских напада.

Односи су напети између Париза и Москве од јануара, због руске оптужбе за све веćу "умешаност" Париза у сукоб у Украјини, и смрти двојице француских грађана у руском нападу на југу Украјине. Руси тврде да су то били плаћеници а Французи час да су хуманитарци а час новинари.

Шта хоће Филипо

Лидер странке Патриоте Флоријан Филипо је позвао оне који, наводно, желе рат у Украјини, укључујући Фон дер Лајенову, председника Француске Емануела Макрона и њемачког канцелара Олафа Шолца, да сами оду на ратиште.

„Нека оду на ратиште. Боље да оду у тај рат него да га снабдевају `до посљедњег Украјинца`. Када човек везан обавезама ЕУ и НАТО-а захтева рат, морате га натерати да се суочи са својом одговорношћу: желите рат, идите тамо!

У свом обраћању француској јавности овај лидер се окомио на Макрона:

„Даје паре Украјинцима, а овде подиже порезе, наше лекаре и болничаре не воли, него увози кубанске лекаре, уништава нам народ, склоните га и клику око њега. навео је Филипо.

Јелисејска палата је троструко ојачала концентричне кругове обезбеђења око Макрона и од сада путању његовог кретања држи у строгој тајности. У програму више нема шетњи и контаката са грађанима. Онај шамар који је добио пре три године је само „дечија увертира” у оно шта би могло да му се деси, сматра његов шеф обезбеђења.

Прочитајте ОВДЕ шта је Лавров рекао о Западу и Повељи УН

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА