Najnovije

Koga sve plaši Makron!?

Piše: Ozren Milanović

Francuski predsednik Emanuel Makron nikako da ode u posetu Ukrajini. Zvanično, drugi put za nekoliko dana iz Jelisejske palate su poručili da je odlazak otkazan „da bi se osigurala bezbednost predsednika". U francuskoj predsedničkoj palati ističu da je Makronova poseta bila "samo opcija".

Odlaganje je izazvalo dosta reakcija među francuskim poslodavcima koji su bili predviđeni da putuju u sklopu veće ekonomske delegacije, kao i kod dela ukrajinskih diplomata. Ovo je trebalo da bude prva Makronova bilateralna poseta Kijevu. Prethodni put je bio u evropskoj delegaciji u junu 2022, zajedno s tadašnjim italijanskim premijerom Mariom Dragijem, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i rumunskim predsednikom Klausom Joanosom, da bi dali političku podršku Ukrajini.

Poseta se pomera za polovinu marta, saopštilo je večeras njegovo okruženje.

Ruske društvene mreže prenele glasine o navodom planiranom napadu na Makrona tokom posete, kao mogući povod otkazivanja.

"U rasporedu posete Makrona nikada nije bilo bezbednosnih pitanja. To pitanje se nikada nije ni postavljalo", rekao je Frans presu izvor blizak Makronovom okruženju.

Prema snimku televizije Frans 24 koji je emitovan na ruskim mrežama, ali ga je francuska televizija proglasila "dezinformacijom", Makron je otkazao put u Ukrajinu pošto su navodno "francuske tajne službe" otkrile "plan atentata" na njega.

Atentat ili šala

Dmitrij Medvedev, drugi čovek u Savetu bezbednosti Rusije, našalio se na račun posete koju je Emanuel Makron prvo najavio za februar pa pomerio, pa evo najavio za sredinu marta.

"Čini se da je Makron toliko uplašen stvarnim ili pretpostavljenim planom atentata da je otkazao svoje putovanje", rekao je Medvedev.

Makron je u petak pred ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, koji je došao da potpiše bilateralni bezbednosni sporazum u Parizu, nagovestio da će posetiti Ukrajinu sredinom marta. Makron je ranije u januaru govorio o tom putovanju, a tada je kao vreme posete naveo februar.

Francuski predsednik je tada osudio "promenu ponašanja" Rusije prema Evropljanima i pozvao na kolektivni odgovor na tu promenu.

Makron je osudio jačanje akcija dezinformacija i hakerskih napada.

Odnosi su napeti između Pariza i Moskve od januara, zbog ruske optužbe za sve veću "umešanost" Pariza u sukob u Ukrajini, i smrti dvojice francuskih građana u ruskom napadu na jugu Ukrajine. Rusi tvrde da su to bili plaćenici a Francuzi čas da su humanitarci a čas novinari.

Šta hoće Filipo

Lider stranke Patriote Florijan Filipo je pozvao one koji, navodno, žele rat u Ukrajini, uključujući Fon der Lajenovu, predsednika Francuske Emanuela Makrona i njemačkog kancelara Olafa Šolca, da sami odu na ratište.

„Neka odu na ratište. Bolje da odu u taj rat nego da ga snabdevaju `do posljednjeg Ukrajinca`. Kada čovek vezan obavezama EU i NATO-a zahteva rat, morate ga naterati da se suoči sa svojom odgovornošću: želite rat, idite tamo!

U svom obraćanju francuskoj javnosti ovaj lider se okomio na Makrona:

„Daje pare Ukrajincima, a ovde podiže poreze, naše lekare i bolničare ne voli, nego uvozi kubanske lekare, uništava nam narod, sklonite ga i kliku oko njega. naveo je Filipo.

Jelisejska palata je trostruko ojačala koncentrične krugove obezbeđenja oko Makrona i od sada putanju njegovog kretanja drži u strogoj tajnosti. U programu više nema šetnji i kontakata sa građanima. Onaj šamar koji je dobio pre tri godine je samo „dečija uvertira” u ono šta bi moglo da mu se desi, smatra njegov šef obezbeđenja.

Pročitajte OVDE šta je Lavrov rekao o Zapadu i Povelji UN

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA