Најновије

Објављена листа најугроженијих баштина у Европи, на њој је и једна локација у Србији

Дом ЈНА у Шапцу, изграђен 1962. у модернистичком стилу, у ризику је од продаје инвеститору, који би могао да га сруши и на том месту направи комерцијалне или стамбене објекте.

Група за очување културног наслеђа "Еуропа ностра" и Европска инвестициона банка (ЕИБ) објавиле су ужу листу најугроженије културне баштине на континенту за 2024. годину, од којих ће се седам наћи у програму који тежи да заштити европско наслеђе од рушења, занемаривања и ратова.

Једно од тих места је Дом ЈНА у Шапцу, изграђена 1962. у модернистичком стилу, за који ове организације тврде да је у ризику од продаје зграде инвеститору, који би могао да га сруши и на том месту направи комерцијалне или стамбене објекте.

У ризику су и грчка Кикладска острва, архипелаг који укључује познате туристичке дестинације као што су Миконос и Санторини, наводи се на сајту програма "Севен Мост Ендангеред".

Палати из 17. века у Штинорту, у североисточној Пољској, чији је бивши немачки власник погубљен због своје улоге у покушају атентата на Хитлера 1944. године, недостаје 30 милиона евра потребних да се заврши реконструкција. У Јерменији, ради се на спречавању урушавањана средњовековне тврђаве Амберд, на врху планине, али јој је потребна већа међународна подршка како би се осигурало да та структура може бити ојачана.

Синагога из 18. века у Сијени, у Италији, која је дуго била популарна туристичка атракција због свог рококо стила, вероватно се не би нашла на овој листи да није оштећена у земљотресу 2023. године.

Осим наведених, на ужој листи угрожених баштина нашла се црква у Милану, две локације у Турској и по једна у Француској, Белгији и Албанији.

Могуће је бити млад и успешан у Србији: Позивница за Форум младих лидера у Београду

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА