Najnovije

Objavljena lista najugroženijih baština u Evropi, na njoj je i jedna lokacija u Srbiji

Dom JNA u Šapcu, izgrađen 1962. u modernističkom stilu, u riziku je od prodaje investitoru, koji bi mogao da ga sruši i na tom mestu napravi komercijalne ili stambene objekte.

Grupa za očuvanje kulturnog nasleđa "Europa nostra" i Evropska investiciona banka (EIB) objavile su užu listu najugroženije kulturne baštine na kontinentu za 2024. godinu, od kojih će se sedam naći u programu koji teži da zaštiti evropsko nasleđe od rušenja, zanemarivanja i ratova.

Jedno od tih mesta je Dom JNA u Šapcu, izgrađena 1962. u modernističkom stilu, za koji ove organizacije tvrde da je u riziku od prodaje zgrade investitoru, koji bi mogao da ga sruši i na tom mestu napravi komercijalne ili stambene objekte.

U riziku su i grčka Kikladska ostrva, arhipelag koji uključuje poznate turističke destinacije kao što su Mikonos i Santorini, navodi se na sajtu programa "Seven Most Endangered".

Palati iz 17. veka u Štinortu, u severoistočnoj Poljskoj, čiji je bivši nemački vlasnik pogubljen zbog svoje uloge u pokušaju atentata na Hitlera 1944. godine, nedostaje 30 miliona evra potrebnih da se završi rekonstrukcija. U Jermeniji, radi se na sprečavanju urušavanjana srednjovekovne tvrđave Amberd, na vrhu planine, ali joj je potrebna veća međunarodna podrška kako bi se osiguralo da ta struktura može biti ojačana.

Sinagoga iz 18. veka u Sijeni, u Italiji, koja je dugo bila popularna turistička atrakcija zbog svog rokoko stila, verovatno se ne bi našla na ovoj listi da nije oštećena u zemljotresu 2023. godine.

Osim navedenih, na užoj listi ugroženih baština našla se crkva u Milanu, dve lokacije u Turskoj i po jedna u Francuskoj, Belgiji i Albaniji.

Moguće je biti mlad i uspešan u Srbiji: Pozivnica za Forum mladih lidera u Beogradu

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA