Најновије

ВУЧИЋ ОТКРИО НА САЈМУ ТУРИЗМА: Ево у шта ће Србија посебно уложити новац! (ВИДЕО)

Међународни сајам туризма, 45. по реду, отворен је на Београдском сајму, у присуству председника Александра Вучића и грчке министарке туризма Олге Кефалогиани. Грчка је земља партнер, а на сајму ће се до 25. фебруара представити готово 400 излагача из више од 27 земаља.

Председник Вучић рекао је на отварању да је први пут у историји Србије број страних гостију прошле године премашио број домаћих туриста, као и да је Србија у 2023. била прва дестинација у свету по стопи раста прихода од страних туриста у односу на 2019. годину, од 79 одсто. 

"Ово нисам рекао ја већ најновији барометар Светске туристичке организације. Девизни прилив од туризма у 2023. години износио је рекордних 2,55 милијарди евра, што је за милијарду и 112 милиона евра више него 2019. године, а чак 3,5 пута више него 2012. године", рекао је Вучић. 

Навео је да је Србија прошле године имала укупно 4,2 милиона долазака туриста, као и 12,4 милиона ноћења, што је више него двоструко више у односу на период од пре 10 година. 

"Такође, Србија је 2023. повећала број долазака страних гостију за 15 одсто у односу на ниво пре пандемије, док је међународни тренд био пад од 12 одсто у односу на 2019. годину. При томе у 2023. страни гости су реализовали 5,5 милиона ноћења, три пута више него што је било у 2012. године. Ове године је, иако је тек почетак године евидентиран, раст укупних долазака за око три одсто, па број ноћења чак за 19 одсто у односу на исти период лане", навео је Вучић.

Председник је у обиласку Сајма прво посетио штанд Канцеларије за Косово и Метохију, где су представљени туристички потенцијали четири општине са севера КиМ, као и седам јужно од Ибра и из Метохије међу којима су Грачаница, Ораховац, Штрпце и друге.

Вучић: Издвојићемо додатних 1,3 милиона евра подстицаја за етно села и салаше

Током обиласка штандова, Вучић је најавио да ће сутра бити увећана давања са додатних 1,3 милиона евра за подршку етно селима, етно кућама, салашима и слично.

"Већ смо увећали ниво ваучера и већ сам рекао да ћемо сутра да подигнемо за 150 милиона динара давања, дакле за 1,3 милиона евра додатних пара за етно села, етно куће и салаше...", рекао је Вучић. 

Истакао је да су то велика улагања којима држава подстиче домаћи приватни сектор.

"Морамо садржај да нудимо на Дунаву, и даље да улажемо у бање, да идемо у приватизацију појединих бања, да подстичемо људе који желе да уложе новац и да се радујемо њиховом успеху, али и да не задржавано нешто у својим рукама, јер држава никада није довојно успешан власник. Још много морамо да радимо на инфраструктури", рекао је Вучић. 

Погледајте шта је све рекао Вучић:

Прочитајте ОВДЕ о расколу у покрету Ми – Глас из народа

Извор: Танјуг / Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА