Najnovije

VUČIĆ OTKRIO NA SAJMU TURIZMA: Evo u šta će Srbija posebno uložiti novac! (VIDEO)

Međunarodni sajam turizma, 45. po redu, otvoren je na Beogradskom sajmu, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i grčke ministarke turizma Olge Kefalogiani. Grčka je zemlja partner, a na sajmu će se do 25. februara predstaviti gotovo 400 izlagača iz više od 27 zemalja.

Predsednik Vučić rekao je na otvaranju da je prvi put u istoriji Srbije broj stranih gostiju prošle godine premašio broj domaćih turista, kao i da je Srbija u 2023. bila prva destinacija u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista u odnosu na 2019. godinu, od 79 odsto. 

"Ovo nisam rekao ja već najnoviji barometar Svetske turističke organizacije. Devizni priliv od turizma u 2023. godini iznosio je rekordnih 2,55 milijardi evra, što je za milijardu i 112 miliona evra više nego 2019. godine, a čak 3,5 puta više nego 2012. godine", rekao je Vučić. 

Naveo je da je Srbija prošle godine imala ukupno 4,2 miliona dolazaka turista, kao i 12,4 miliona noćenja, što je više nego dvostruko više u odnosu na period od pre 10 godina. 

"Takođe, Srbija je 2023. povećala broj dolazaka stranih gostiju za 15 odsto u odnosu na nivo pre pandemije, dok je međunarodni trend bio pad od 12 odsto u odnosu na 2019. godinu. Pri tome u 2023. strani gosti su realizovali 5,5 miliona noćenja, tri puta više nego što je bilo u 2012. godine. Ove godine je, iako je tek početak godine evidentiran, rast ukupnih dolazaka za oko tri odsto, pa broj noćenja čak za 19 odsto u odnosu na isti period lane", naveo je Vučić.

Predsednik je u obilasku Sajma prvo posetio štand Kancelarije za Kosovo i Metohiju, gde su predstavljeni turistički potencijali četiri opštine sa severa KiM, kao i sedam južno od Ibra i iz Metohije među kojima su Gračanica, Orahovac, Štrpce i druge.

Vučić: Izdvojićemo dodatnih 1,3 miliona evra podsticaja za etno sela i salaše

Tokom obilaska štandova, Vučić je najavio da će sutra biti uvećana davanja sa dodatnih 1,3 miliona evra za podršku etno selima, etno kućama, salašima i slično.

"Već smo uvećali nivo vaučera i već sam rekao da ćemo sutra da podignemo za 150 miliona dinara davanja, dakle za 1,3 miliona evra dodatnih para za etno sela, etno kuće i salaše...", rekao je Vučić. 

Istakao je da su to velika ulaganja kojima država podstiče domaći privatni sektor.

"Moramo sadržaj da nudimo na Dunavu, i dalje da ulažemo u banje, da idemo u privatizaciju pojedinih banja, da podstičemo ljude koji žele da ulože novac i da se radujemo njihovom uspehu, ali i da ne zadržavano nešto u svojim rukama, jer država nikada nije dovojno uspešan vlasnik. Još mnogo moramo da radimo na infrastrukturi", rekao je Vučić. 

Pogledajte šta je sve rekao Vučić:

Pročitajte OVDE o raskolu u pokretu Mi – Glas iz naroda

Izvor: Tanjug / Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA