Најновије

Слика Паје Јовановића "Одмор башибозука" коначно стигла у Београд

"Срећни смо што се слика нашег уметника вратила кући, потребно је да завршимо све царинске и музејске процедуре пре него што изложимо ово ремек - дело", рекла је директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић.

Слика Паје Јовановића "Одмор башибозука",  купљена на аукцији лондонског "Сотбија", у понедељак је стигла у Београд.

Директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић рекла је да је пре представљана слике јавности, потребно да се заврше музејске и царинске процедуре. 

- Потребно је да завршимо све царинске и музејске процедуре пре него што изложимо ово ремек - дело. Верујем да ће Јовановићева слика изазвати велико интересовање поштовалаца врхунске уметности и учинићемо све да се артефакт што пре нађе пред оком јавности. Срећни смо што се слика нашег уметника вратила кући - казала је Медаковић. 

Музеј града Београда је слику купио крајем прошле године на аукцији куће "Сотби“ у Лондону  названој "Пут свиле – слике оријенталиста и намештај из резиденције у Белгравији".  Слика је купљена за 304.800 фунти, односно 349.500 евра, иако је пре аукције процењивана на износ од 70.000 до 100.000 фунти. Прва понуда је износила 130.000 фунти.

Ради се о уљу на дасци чије су димензије 41 пута 32,5 центиметара (односно са рамом 68 пута 60,5). Музеј града Београда, који је ушао у преписку са "Сотбијем", се у трку упустио уз подршку државе.

Ранији власник слике до ње је дошао на аукцији куће "Christie’s" 1994. године, с тим да је слика тада продата под називом "Арнаутски ратник".

Прочитајте ОВДЕ шта је Мики Манојловић рекао о случају Биковића и ХБО

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА