Најновије

НОВО НАОРУЖАВАЊЕ СРБИЈЕ: Из Мађарске стиже радарски систем за "КУБ-М"

Војска Србије добиће ново појачање из Мађарске, а како преносе поједини домаћи и мађарски медији од наших суседа са севера у нашу земљу ускоро треба да стигну компоненте за систем ПВО 2К12 "куб-м".

У питању су радарске станице за осматрање и навођење - РСтОН 1С91М, које недостају нашим оружаним снагама услед уништавања ових компоненти противрадарским ракетама АГМ-88 ХАРМ, током НАТО агресије на нашу државу 1999. године.

Систем "куб" се у употреби мађарске војске налази од краја седамдесетих година, а део уређаја и подсистема су заједничким снагама модернизовале мађарске и пољске војне компаније током 2001. и 2002. године, а познато је да је радарским станицама и лансерима продужени животни век.

Набавка радарских станица неопходна је како би се у оперативно стање довео још један дивизион ракетних система ПВО "куб-м", који би према доступним информацијама требало да буде успостављен у Краљеву.

Тренутно, РВиПВО Војске Србије у свом саставу имају три самоходна ракетна дивизиона ПВО - 230, 240. и 310. - у саставу 250. ракетне бригаде за ПВД, који су опремљени са укупно 12 батерија система "куб-м" и распоређени у Нишу, Новом Саду и Крагујевцу.

Набавка ових система договорена је крајем јануара, током посете министра одбране Републике Србије Милоша Вучевића Будимпешти, када је договорена и куповина 26 оклопних транспортера совјетске производње БТР-80. 

Подсећања ради, српски министар одбране је тада навео и да је Србија од Мађарске набавила нешто "веома корисно за ратно ваздухопловство и противваздухопловну одбрану" и додао да је са Мађарима разговарао о даљој сарадњи у области производње и осавремењивања радарских система и других система ПВО опреме.

Прочитајте ОВДЕ шта Дачић каже уочи седнице СБ УН о бомбардовању Србије

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА