Najnovije

NOVO NAORUŽAVANJE SRBIJE: Iz Mađarske stiže radarski sistem za "KUB-M"

Vojska Srbije dobiće novo pojačanje iz Mađarske, a kako prenose pojedini domaći i mađarski mediji od naših suseda sa severa u našu zemlju uskoro treba da stignu komponente za sistem PVO 2K12 "kub-m".

U pitanju su radarske stanice za osmatranje i navođenje - RStON 1S91M, koje nedostaju našim oružanim snagama usled uništavanja ovih komponenti protivradarskim raketama AGM-88 HARM, tokom NATO agresije na našu državu 1999. godine.

Sistem "kub" se u upotrebi mađarske vojske nalazi od kraja sedamdesetih godina, a deo uređaja i podsistema su zajedničkim snagama modernizovale mađarske i poljske vojne kompanije tokom 2001. i 2002. godine, a poznato je da je radarskim stanicama i lanserima produženi životni vek.

Nabavka radarskih stanica neophodna je kako bi se u operativno stanje doveo još jedan divizion raketnih sistema PVO "kub-m", koji bi prema dostupnim informacijama trebalo da bude uspostavljen u Kraljevu.

Trenutno, RViPVO Vojske Srbije u svom sastavu imaju tri samohodna raketna diviziona PVO - 230, 240. i 310. - u sastavu 250. raketne brigade za PVD, koji su opremljeni sa ukupno 12 baterija sistema "kub-m" i raspoređeni u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Nabavka ovih sistema dogovorena je krajem januara, tokom posete ministra odbrane Republike Srbije Miloša Vučevića Budimpešti, kada je dogovorena i kupovina 26 oklopnih transportera sovjetske proizvodnje BTR-80. 

Podsećanja radi, srpski ministar odbrane je tada naveo i da je Srbija od Mađarske nabavila nešto "veoma korisno za ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu" i dodao da je sa Mađarima razgovarao o daljoj saradnji u oblasti proizvodnje i osavremenjivanja radarskih sistema i drugih sistema PVO opreme.

Pročitajte OVDE šta Dačić kaže uoči sednice SB UN o bombardovanju Srbije

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA