Најновије

БОРЕЉ ЕВРОПЉАНИМА, А УКРАЈИНЦИ "НИСУ ЧУЛИ": Нећемо умирати за Донбас

Борељ умирује у вези умирања...

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ поручио је данас да људе не треба плашити, пошто Европска унија неће "умирати за Донбас".

Борељ је још поручио да то што Брисел подржава Кијев не значи да је ЕУ једна од страна овог сукоба и додао да је до сада Брисел за Кијев издвојио оружје вредно 31 милијарду евра.

"Ми живимо у миру, подржавамо Украјину, а да нисмо део овог рата. Али, морамо се припремити за будућност и повећати наше одбрамбене способности. Позив да би Европљани требало да буду опрезни због изазова са којима се суочавамо је исправан, али не треба претеривати – рат није неизбежан. Чујем изјаве о неминовности рата... Не треба плашити људе говорећи да је рат неизбежан. Потреба за подршком Украјини је неизбежна. Не ради се о томе да треба гинути за Донбас, ради се о томе да треба помоћи Украјинцима да их не би убијали за Донбас, или да их не убијају у Кијеву када га бомбардују", рекао је он пред почетак самита ЕУ након недавних изјава председника Француске Емануела Макрона, које су изазвала подељене реакције јавности. 

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова у међувремену је кратко одговорила на ову поруку Бореља и поручила да Европљани неће гинути за Донбас "јер мртви не умиру двапут".

У исто време из НАТО-а, чија се војна делегација по први пут од 2022. налази у Кијеву, данас стиже порука да Украјини "нису потребне само гранате, већ и људи како би се заменили они који су погинули и који су рањени". "А то значи мобилизација", рекао је шеф војног комитета Алијансе Роба Бауер, који је затим, говорећи о истој, додао да није лако људе убедити у "либералну демократију".

Прочитајте ОВДЕ шта Дачић каже о седници СБ УН о бомбардовању Србије 

Извор: РТ Балкан 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА