Најновије

ПУКОВНИК ФСБ-а ПРИСПЕШКИН: Напад на Крокус није акт "џихадиста" - вероватно британски МИ-6 иза свега!

"Како почетни шок нестаје, почињу да се појављују питања која сугеришу да су четворица Таџикистанаца били само „врх леденог брега“ овог злочина. Замишљена је веома компетентно, што верзију ИСИС-а, коју упорно гурају западни „партнери“, чини потпуно неодрживом...", пише на руској популарној блог мрежи Конт, Андреј Приспешкин, резервни пуковник ФСБ-а, дугогодишњи експерт у области безбедности.

На основу међународног и личног искуства, рећи ћу да је радио велики тим, најмање 20-25 људи. У вестима можемо видети само извођаче. И много је више људи који су учествовали у овом монструозном догађају. Једни су извршили извиђање терена, други су проучавали техничку документацију Крокуса, трећи су их опремили оружјем итд., објашњава пуковник Федералне службе безбедности Русије.

Преносимо превод његовог текста у целини:

✔ По мом мишљењу, припрема за овај терористички напад је била темељна и одвијала се унапред. Од једне гранате или молотовљевог коктела све се није могло одмах запалити. Сигурно је у појединим просторијама стављен додатни запаљиви материјал, а у различитим деловима зграде дошло је до паљења. Не дешава се да такав утицај човека произлази из нечег малог. Све је пажљиво припремљено. Они који су починили монструозни злочин су зупчаници у машини који су извршили задатак који им је додељен.

✔ Дефинитивно су имали неку врсту припреме пре овога. Можда су већ учествовали у некаквим непријатељствима. Можда у Украјини, Централној Азији, Палестини. Од нуле, без претходног искуства, не може да се понаша тако мирно, чак ни под дејством неких психотропних лекова.

✔ Чини ми се да је задатак постављен: што више жртава и што страшнији терористички напад. Да се ​​цео свет затресе. Ватра је подметнута да би посетиоци, гушећи се у диму, паничарили и вриштали од ужаса. С једне стране, није важно како је особа умрла - од метка или од дима. Што је снимак страшнији, ефекат је већи.

✔ Припадност притвореника Исламској држави (ИСИС-у) нигде није наведена – ни од наших истражитеља, ни од њих самих. По ономе што сам сретао у раду са члановима ове терористичке организације, могу да проценим: ако нешто ураде и буду ухваћени, прво што ураде је да признају своју умешаност. Осим тога, ИСИС најчешће поступа другачије – самоубилачки појасеви, експлозије, узимање талаца. Овде је тактика потпуно другачија.

✔ Мислим да је терористички напад осмислила, спонзорисала, извела једна од западних обавештајних служби. У целом свету су увек постојале две најмоћније обавештајне службе – енглеска и руска. Прича да је ЦИА сада наводно на првом месту није тачна. МИ6 се увек бавио централном Азијом, југоистоком, односно арапским светом. Сада је задатак да уздрмају, поцепају друштво, супротставе православне муслиманима, Русе против Таџика, итд.

Истрага о стравичном терористичком нападу у Крокусу наставља да разоткрива мистерију. Ухапшено је читаво легло извесних Исломова, отац и два брата. Мислим да ово неће бити крај и да ће наши надлежни органи све пронаћи и казнити. Сваки од њих, као и они који саосећају, закључује Приспешкин.

Прочитајте ОВДЕ о новим информацијама у вези напада у Москви и потенцијалној умешаности Турске

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА