Најновије

ДОДИК НАКОН САСТАНКА У ФРАНЦУСКОЈ: У Паризу се зна за став Српске

Радна посета Паризу била је прилика да им кажем да се Француска треба вратити у процес имплементације Дејтонског споразума, зато што је он потписан овде, указао је председник Републике Српске Милорад Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је за РТРС, након радног доручка код француског пуковника Жака Огара, да је разговарао у Паризу са људима из различитих делатности, те да постоји интерес за односе са Српском, а највише у делу привреде и културе.

Додик је истакао да је о Републици Српској рекао оно што, како каже, увек говори, а то је да је Српска стабилна, посвећена миру и развоју.

"Српска нема намеру за било какву дестабилизацију која би водила насиљу. С друге стране, има намеру да очува своје политичке ставове и позицију и од тога неће одустати. Кључно питање је било, шта ми видимо у Европској унији?! Овде се шири прича како је Балкан следеће жариште сукоба. Уверавао сам их да нема елемената за тако нешто, да је то чиста пропаганда неких западних кругова, који желе да то прикажу на тај начин", навео је Додик.

Поновио је да Српска остаје стабилна и мирна, и да нема безбедносних изазова.

"Постоје тешки политички процеси и односи, али то није за било какав сукоб. Посета је била веома успешна. Разговарало се са људима из Сената, људима позиционираним високо у председничкој администрацији. То је била прилика да им кажем да се Француска треба вратити у процес имплементације Дејтонског споразума, зато што је он потписан овде", указао је Додик.

Поставља се питање, каже, како у овом времену имате два, три висока представника из Немачке, а немате из Француске.

"У том погледу било је занимљивих разговора. Важно је рећи да су овде упознати са нашом посетом. Француска зна за став Српске. Желе да разговарају са нама", рекао је Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик посету Француској завршио је радним доручком код пуковника Жака Огара, којем је уз угледне личности француског јавног, политичког, економског и културног живота, присуствовао и министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир.

"Заиста занимљив скуп људи различитих делатности. Причао сам са њих 30-ак, који су имали различита интерсовања. Фокус су привреда и култура. Интереси постоје за отварање авионске линије Париз–Бањалука, постоји заинтерсованост и за градњу хотела високе категорије у Српској, а што је нама потребно", навео је Додик, који данас завршава посету Паризу.

Председник Српске јуче се у Паризу састао са француским сенаторима које је информисао да Немац Кристијан Шмит, који нема легитимитет и легалитет јер није именован за виског представника у Савету Безбедности Уједињених нација, покушава да моделира уставни поредак у БиХ и да Република Српска, ако Шмит интервенише у вези са имовином, неће имати други избор осим да брани свој статус, тако што ће прогласити независност.

ЗЕЛЕНСКИ У ПАНИЦИ: Завршни ударац креће, Кијев нема снаге да заустави ово!

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА