Najnovije

DODIK NAKON SASTANKA U FRANCUSKOJ: U Parizu se zna za stav Srpske

Radna poseta Parizu bila je prilika da im kažem da se Francuska treba vratiti u proces implementacije Dejtonskog sporazuma, zato što je on potpisan ovde, ukazao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je za RTRS, nakon radnog doručka kod francuskog pukovnika Žaka Ogara, da je razgovarao u Parizu sa ljudima iz različitih delatnosti, te da postoji interes za odnose sa Srpskom, a najviše u delu privrede i kulture.

Dodik je istakao da je o Republici Srpskoj rekao ono što, kako kaže, uvek govori, a to je da je Srpska stabilna, posvećena miru i razvoju.

"Srpska nema nameru za bilo kakvu destabilizaciju koja bi vodila nasilju. S druge strane, ima nameru da očuva svoje političke stavove i poziciju i od toga neće odustati. Ključno pitanje je bilo, šta mi vidimo u Evropskoj uniji?! Ovde se širi priča kako je Balkan sledeće žarište sukoba. Uveravao sam ih da nema elemenata za tako nešto, da je to čista propaganda nekih zapadnih krugova, koji žele da to prikažu na taj način", naveo je Dodik.

Ponovio je da Srpska ostaje stabilna i mirna, i da nema bezbednosnih izazova.

"Postoje teški politički procesi i odnosi, ali to nije za bilo kakav sukob. Poseta je bila veoma uspešna. Razgovaralo se sa ljudima iz Senata, ljudima pozicioniranim visoko u predsedničkoj administraciji. To je bila prilika da im kažem da se Francuska treba vratiti u proces implementacije Dejtonskog sporazuma, zato što je on potpisan ovde", ukazao je Dodik.

Postavlja se pitanje, kaže, kako u ovom vremenu imate dva, tri visoka predstavnika iz Nemačke, a nemate iz Francuske.

"U tom pogledu bilo je zanimljivih razgovora. Važno je reći da su ovde upoznati sa našom posetom. Francuska zna za stav Srpske. Žele da razgovaraju sa nama", rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik posetu Francuskoj završio je radnim doručkom kod pukovnika Žaka Ogara, kojem je uz ugledne ličnosti francuskog javnog, političkog, ekonomskog i kulturnog života, prisustvovao i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir.

"Zaista zanimljiv skup ljudi različitih delatnosti. Pričao sam sa njih 30-ak, koji su imali različita intersovanja. Fokus su privreda i kultura. Interesi postoje za otvaranje avionske linije Pariz–Banjaluka, postoji zaintersovanost i za gradnju hotela visoke kategorije u Srpskoj, a što je nama potrebno", naveo je Dodik, koji danas završava posetu Parizu.

Predsednik Srpske juče se u Parizu sastao sa francuskim senatorima koje je informisao da Nemac Kristijan Šmit, koji nema legitimitet i legalitet jer nije imenovan za viskog predstavnika u Savetu Bezbednosti Ujedinjenih nacija, pokušava da modelira ustavni poredak u BiH i da Republika Srpska, ako Šmit interveniše u vezi sa imovinom, neće imati drugi izbor osim da brani svoj status, tako što će proglasiti nezavisnost.

ZELENSKI U PANICI: Završni udarac kreće, Kijev nema snage da zaustavi ovo!

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA