Најновије

ПОТВРЂЕНО: Америка je спонзор Резолуције о геноциду у Сребреници

Из Меморијалног центра Сребреница у суботу 13. априла је стигла потврда да су се Сједињене Америчке Државе придружиле листи спонзора Нацрта резолуције о геноциду у Сребреници, пише амерички Радио Слободна Европа.

Из Меморијалног центра Сребреница су напоменули да је САД годинама подржавао заштиту сећања на жртве "геноцида", али и на осигурању подизања, успоставе и опстанка Меморијалног центра.

Истичу да та подршка представља наставак континуитета политике САД-а коју заговара председник Џозеф Бајден, а коју су ранијим администрацијама потврдили председник Бил Клинтон, али и у својој поруци из 2020. тадашњи државни секретар Мајк Помпео.

Поручили су да "не заборављају активности председника Бајдена и бројних других пријатеља грађана и грађанки Босне и Херцеговине деведесетих", истовремено, изражавајући захвалност "на свему што администрација председника Бајдена чини данас за БиХ".

"Поздрављамо напоре амбасадорке САД у Уједињеним нацијама Линде Томас-Гринфилд. Заједно радимо на томе да ова Резолуција буде порука мира, прилика да млади људе уче на лекцијама Сребренице о важности заштите људских права и људских живота. Позивамо медије и јавност да се не осврћу на изјаве које подстичу поделе, тензије и конфликт, те које племениту идеју Резолуције желе приказати нечим што она није и подстичу општу хистерију", упућују из Меморијалног центра.

На друштвеним мрежама Меморијалног центра у последњих неколико дана је та институција потврдила и изразила захвалност на подршци Резолуцији Руанди, Немачкој, Новом Зеланду, Чилеу, Француској, Лихтенштајну и Словенији.

Нацрт резолуције којом се 11. јул проглашава Међународним даном сећања на "геноцид" у Сребреници биће представљен 17. априла на затвореном састанку у УН, како је раније објавио "Глас Америке".

О коначној резолуцији, на којој се још ради, земље чланице УН-а могле би се изјашњавати на седници Генералне скупштине УН-а почетком маја.

У нацрту резолуције, у коју је Радио Слободна Европа имао увид, тражи се, између осталог, да се без резерве осуди свако порицање "геноцида" у Сребреници и потичу чланице УН да сачувају утврђене чињенице и кроз своје образовне системе развију одговарајуће програме, како би се спречио ревизионизам и геноцид у будућности.

Иницијатори резолуције су Немачка и Руанда, али како је пренео Глас Америке позивајући се на незваничне изворе, у креирању текста ће учествовати и САД, Албанија, Босна и Херцеговина (без сагласности Председништва БиХ и званичне државне одлуке), Чиле, Финска, Јордан, Нови Зеланд, Турска и друге земље.

Бошњачки део мисије БиХ при УН самостално, без одлуке Председништва БиХ, ради на новој резолуцији о Сребреници, која би требало да буде представљена на седници Генералне скупштине УН, а београдске "Вечерње новости" објавиле су да предлог спорног документа, између осталог, предвиђа да 11. јул постане "међународни дан сећања на геноцид", осуду за "негирање геноцида" и захтева да се кроз "образовни систем на овај начин говори о злочину".

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.

Водећи израелски историчар и стручњак за питања Холокауста Гидеон Грајф раније је појаснио значење појма "геноцид", наводећи да се односи "на намеру једне групе да потпуно уништи други народ", а Комисија од 10 светских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници нити на било ком другом месту.

Прочитајте ОВДЕ шта Дачић каже о притисцима на Србију и Српску

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА