Најновије

ДОДИК ПОСЛАО ПОРУКУ МИРА: Не желимо никакве сукобе са Бошњацима - велики скуп 18. априла у Бањалуци!

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да Срби не желе никакве сукобе са Бошњацима, како то призива Исламска заједница, него само желе да се ослободе стега које они намећу у покушају да подјарме српски народ и да га казне укидањем Републике Српске.
Додик / Скриншот

Додик / Скриншот

"Наравно, геноцид у Сребреници се није десио, јер да јесте, он не би био стално потенциран од оних који са Бошњацима раде ту врсту ујдурме. Чињеница да се политички у то упетљала Исламска заједница говори о томе колико они у суштини не желе БиХ у којој би градили мир и суживот и помирење, него ону у којој би нешто рашчишћавали", истакао је Додик.

Додик је напоменуо да ће Срби својим активностима јасно рећи да не виде начин да могу са Бошњацима да живе у заједничкој држави, јер је то нешто што апсолутно нема историјску перспективу, нити може дати било какву гаранцију.

"А, након свега овога и злоупотреба које чине, користећи заједничке институције као своје, игноришући процедуре у Председништву БиХ и другим местима – апсолутно је јасно да је њихова стварна намера довести до безнађа могућност да БиХ функционише и да зато криве некога другог ", оценио је Додик.

Председник Српске је напоменуо да ће зато Српска у свом парламенту донети све одлуке које су везане за извештаје Међународне комисије за Сребреницу, која је јасно рекла да се није десио геноцид и на тај начин ће републичке институције бити обавезане на поступање у будућности.

"Дакле, све ово што они чине је ипак један трајни обрачун са Србима и они савршено добро знају да геноцида, као по дефиницији предвиђеног догађаја са намером да се елиминишу сви припадници једне етничке групе, апсолутно није било. Али, они су прихватили да оперу намере, прије свега, тамо неких западних сила и њима је годило да то ураде", указао је Додик.

Додик је подсетио да је око Сребренице све спекулативно, од понашања тадашњег председника СДА Алије Изетбеговића, његовог договора са тадашњим председником САД Билом Клинтоном, понашање тадашњег војног врха Сребренице, који је отишао, а прије тога напао, како би изашао из зоне која се штитила.

"То је била зона заштита УН, требала је да буде демилитаризована. А, тек кад је почео догађај 1995. године они су тражили демилитаризацију, што говори о томе да се нису поштовали међународне акте, а сада би окривљавали само и искључиво Србе", појаснио је Додик.

Он је напоменуо да ниједан Србин нема разлога да верује у добре намере бошњачке политичке елите, па ни Исламске заједнице, јер они желе само да продубе тај јаз и успевају у томе.

"Тај јаз је широк и дубок и он не може да буде саниран. Након овога Срби немају шта да траже, ми морамо јасно да кажемо да не желимо да будемо у БиХ са Бошњацима и да је најбољи начин да се ми ту разграничимо и да свако живи у својој земљи", рекао је Додик.

Председник Српске је поновио да Срби не желе никакве сукобе са Бошњацима, како то призива Исламска заједница, и да то није тачно.

"Ми желимо да се ослободимо стега које они намећу у покушају да подјарме наш народ и да га казне укидањем Републике Српске, а онда и исељавањем са тих простора како би они, наводно, господарили читавом БиХ", рекао је Додик.

Он је нагласио да они, наравно, немају потенцијал за тако нешто.

"Они то не могу да ураде, не знају, нису државотворан народ. Да јесу, не би њима управљали странци. Они немају карактер да направе државу. Не могу да направе ни оно што перспективно контролишу својима, камоли да праве нешто другим народима и то најбоље показује њихово стално инсистирање на томе да се други казне, а да се они величају као неки добротворци, што је неистина", рекао је Додик.

Додик је подсетио да су бошњачки представници у прошлости, у оквиру Ханџар дивизије, као и усташког покрета којем је припадао значајан број муслимана из Сарајева, за време усташке окупације, односно постојања НДХ, три градоначелника муслимана су била на челу Сарајева и прогнали су све Србе из тог града, отпремили значајан конвој од више од 3.000 мушкараца према Јасеновцу, којима се касније губи сваки траг.

Он је нагласио да је, у исто време Руанда, која је суспонзор тог акта, у исто време када је трајао грађански рат у БиХ, имала елиминацију више од 950.000 припадника једног народа од стране другог.

"И то није синоним – то је нешто сасвим друго и они сада перу свој савест, као што и Немачка жели да опере своју из Другог светског рата где је побила неколико десетина милиона људи", рекао је Додик и подсетио да је од тога само шест милиона Јевреја, 26 милиона Руса и других народа Совјетског савеза је погинуло, а Срба и народа на овим просторима је страдало више од 1,5 милиона.

Додик је рекао да су то све ствари које се сада на овај начин желе покрити.

"Замислите, једну Сребреницу, која није ни дефинисана и нема ни консензуса о том, они покушавају да направе синонимом", навео је Додик.

Он је напоменуо да, без обзира на све, то за Србе неће ништа значити оперативно – јер неће ништа од свега тога примењивати.

"Одбићемо сваку врсту наметања било каквог решења у том погледу. Сребреница је измишљена, она није геноцид, она јесте велики злочин. Срби су пружали прилику да се то разјасни. Чак је и председник Србије Александар Вучић боравио на том простору и једва извукао живу главу. Ни до дан данас нема осуде оних виновника који су то учинили", рекао је Додик.

Додик је указао да је све везано за Сребреницу спекулативно, те навео да су и судске пресуде у Хагу, на који се они позивају, у ствари судске пресуде за појединце, а не за било какву групу.

"И не могу на тај начин, ако су то појединци, никад појединац није сам урадио геноцид. Хитлер је са читавом машинеријом нацистичке Немачке начинио геноцид. Све су то промашаји који се покушавају овде нама наметнути као једна мора за будућност. Срби морају да буду свесни", поручио је Додик.

Додик тражи усвајање извештаја о Сребреници и најављује скуп 18. априла

Додик је позвао да у четвртак, 18. априла, у Народној скупштини Републике Српске буде усвојен извештај Међународне комисије за Сребреницу, а након тога и на присуство великом митингу српског народа на Тргу Крајине у Бањалуци, са којег ће бити поручено да су Срби посвећени својој слободи и одбрани будућности.

Додик је у телефонској изјави Срни из Атине навео да ће на том скупу бити указано на то да су сви они из српског народа који су починили злочине у прошлом рату осуђени и утамничени и да је хајка која се врши над српским народом превршила сваку меру.

"Са овог митинга јасно ћемо поручити да не можемо да живимо са муслиманима, односно Бошњацима, који нас упорно клевећу и намећу нам одговорност тамо где не постоји", поручио је Додик.

Он је напоменуо да Срби морају да буду свесни ситуације у којој се налази српски народ и Република Српска.

"Стога позивам да у четвртак у Народној скупштини РС усвојимо заједно извештај Међународне комисије за Сребреницу, а да се после подне окупимо на великом народном митингу", нагласио је Додик, преноси Танјуг.

Он је навео да ће митинг који је заказан за 18 сати на Тргу крајине бити велики митинг слободарског српског народа који ће поручити да су Срби частан, поштен, историјски народ.

Прочитајте ОВДЕ шта је Вулин поручио Немцима

Извор: РТРС 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА