Најновије

ПУТИН СЕ СРЕО СА КУСТУРИЦОМ: Дешавања у Србији и Украјини веома слична...

Председник Русије Владимир Путин примио је познатог српског режисера Емира Кустурицу. Састанак је одржан у Кремљу.
Путин и Кустурица / Скриншот

Путин и Кустурица / Скриншот

Режисер је изнео лидеру Русије детаље о својим даљим плановима.

"Драги Емире, добар дан! Драго ми је да вас видим!", поздравио је руски лидер свог госта.

Кустурица је током разговора упоредио хрватске усташе и украјинске бандеровце, а Путин је прокоментарисао да је такво поређење легитимно. Путин је такође истакао да се Кустуричине оцене догађаја у Украјини поклапају са његовим проценама, а да су дешавања у Србији и Украјини веома слична.

"Ваше данашње оцене, укључујући о трагичним догађајима у Украјини (и аналогија са догађајима у Југославији током Другог светског рата) потпуно се поклапају са мојим. Оно што се десило у Србији и што се сада дешава између Русије и Украјине – величање, подизање на пиједестал фашистичких елемената прошлости, давање им новог живота у данашње време – све су то врло сличне појаве", констатовао је руски председник.

Путин је додао да су недавни терористички напади у рангу са идеологијом екстремног национализма, који показује невероватну виталност.

"Невероватно колико је жилава ова идеологија мизантропије и екстремног национализма коју су многе силе вековима користиле у својим, пре свега не идеолошким, већ геополитичким интересима... Ту спадају, иначе, и терористички напади које видимо у последње време и које преживљавамо у последње време", нагласио је руски лидер.

Занимљиве идеје Кустурице

Путин је назвао занимљивим Кустуричине идеје за снимање филмова у Русији и истакао да је о завршетку каријере српског режисера, глумца, сценаристе Кустурице рано говорити.

"Што се тиче завршетка каријере, чини ми се да је рано да говорите о томе. Рано… Толико сте тога урадили. Чини ми се да ћете најмање још толико урадити", оценио је Путин.

Руски председник је додао да су Кустуричине заслуге очигледне.

Подсећамо, српски режисер Емир Кустурица најавио је на Фестивалу младих у Сочију да у наредном периоду намерава да се бави интерпретацијом руских књижевних класика, као и да ће му следећи филм, инспирисан чувеним романом Фјодора Михајловича Достојевског носити назив "Злочин без казне", који би био комбинација "Идиота" и "Злочина и казне".

Крај колонијализма неизбежан

Руски лидер је током сусрета изјавио да Запад криви Русију за крај колонијализма у свету, али да је тај процес био неизбежан.

"Ове историјске фобије су и даље присутне, неки још увек криве Русију, јер је неко једном изгубио колонијалну моћ. Не престају да се, условно говорећи, вређају што смо помагали народима Африке, Латинске Америке и Азије да устану, боре се за слободу, верујући да је Русија крива за пропаст колонијализма. Али то уопште није тако", нагласио је Путин.

Према његовим речима, "дејства Совјетског Савеза убрзала су процес, али он је био неизбежан".

"У Африци, Латинској Америци и Азији већ је прерасло принципе колонијалног режима. Људи више нису желели да буду робови. Да, наравно, Совјетски Савез је то некако стимулисао, подстицао, али ови историјски процеси су били неизбежни, били су објективни", закључио је руски лидер.

Он је, такође, приметио да се свет мења и преформатира, а нове силе и центри света развијају се темпом какав историја никада није видела.

"Дешава се промена, зато што се нове силе, нови центри света развијају брзином какву историја вероватно није видела. А ти процеси су неизбежни. Само нико на власти, у ширем смислу те речи, не жели да се помири са тим и тражи кривце", рекао је Путин.

Такође је напоменуо да је то политичка сфера, али да је "као и увек повезана са уметношћу, јер уметност одражава живот".

"А данашњица је само добро заборављена прошлост", поручио је председник.

Прочитајте ОВДЕ шта Захарова каже о Шведској

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА