Najnovije

PUTIN SE SREO SA KUSTURICOM: Dešavanja u Srbiji i Ukrajini veoma slična...

Predsednik Rusije Vladimir Putin primio je poznatog srpskog režisera Emira Kusturicu. Sastanak je održan u Kremlju.
Putin i Kusturica / Skrinšot

Putin i Kusturica / Skrinšot

Režiser je izneo lideru Rusije detalje o svojim daljim planovima.

"Dragi Emire, dobar dan! Drago mi je da vas vidim!", pozdravio je ruski lider svog gosta.

Kusturica je tokom razgovora uporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce, a Putin je prokomentarisao da je takvo poređenje legitimno. Putin je takođe istakao da se Kusturičine ocene događaja u Ukrajini poklapaju sa njegovim procenama, a da su dešavanja u Srbiji i Ukrajini veoma slična.

"Vaše današnje ocene, uključujući o tragičnim događajima u Ukrajini (i analogija sa događajima u Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata) potpuno se poklapaju sa mojim. Ono što se desilo u Srbiji i što se sada dešava između Rusije i Ukrajine – veličanje, podizanje na pijedestal fašističkih elemenata prošlosti, davanje im novog života u današnje vreme – sve su to vrlo slične pojave", konstatovao je ruski predsednik.

Putin je dodao da su nedavni teroristički napadi u rangu sa ideologijom ekstremnog nacionalizma, koji pokazuje neverovatnu vitalnost.

"Neverovatno koliko je žilava ova ideologija mizantropije i ekstremnog nacionalizma koju su mnoge sile vekovima koristile u svojim, pre svega ne ideološkim, već geopolitičkim interesima... Tu spadaju, inače, i teroristički napadi koje vidimo u poslednje vreme i koje preživljavamo u poslednje vreme", naglasio je ruski lider.

Zanimljive ideje Kusturice

Putin je nazvao zanimljivim Kusturičine ideje za snimanje filmova u Rusiji i istakao da je o završetku karijere srpskog režisera, glumca, scenariste Kusturice rano govoriti.

"Što se tiče završetka karijere, čini mi se da je rano da govorite o tome. Rano… Toliko ste toga uradili. Čini mi se da ćete najmanje još toliko uraditi", ocenio je Putin.

Ruski predsednik je dodao da su Kusturičine zasluge očigledne.

Podsećamo, srpski režiser Emir Kusturica najavio je na Festivalu mladih u Sočiju da u narednom periodu namerava da se bavi interpretacijom ruskih književnih klasika, kao i da će mu sledeći film, inspirisan čuvenim romanom Fjodora Mihajloviča Dostojevskog nositi naziv "Zločin bez kazne", koji bi bio kombinacija "Idiota" i "Zločina i kazne".

Kraj kolonijalizma neizbežan

Ruski lider je tokom susreta izjavio da Zapad krivi Rusiju za kraj kolonijalizma u svetu, ali da je taj proces bio neizbežan.

"Ove istorijske fobije su i dalje prisutne, neki još uvek krive Rusiju, jer je neko jednom izgubio kolonijalnu moć. Ne prestaju da se, uslovno govoreći, vređaju što smo pomagali narodima Afrike, Latinske Amerike i Azije da ustanu, bore se za slobodu, verujući da je Rusija kriva za propast kolonijalizma. Ali to uopšte nije tako", naglasio je Putin.

Prema njegovim rečima, "dejstva Sovjetskog Saveza ubrzala su proces, ali on je bio neizbežan".

"U Africi, Latinskoj Americi i Aziji već je preraslo principe kolonijalnog režima. LJudi više nisu želeli da budu robovi. Da, naravno, Sovjetski Savez je to nekako stimulisao, podsticao, ali ovi istorijski procesi su bili neizbežni, bili su objektivni", zaključio je ruski lider.

On je, takođe, primetio da se svet menja i preformatira, a nove sile i centri sveta razvijaju se tempom kakav istorija nikada nije videla.

"Dešava se promena, zato što se nove sile, novi centri sveta razvijaju brzinom kakvu istorija verovatno nije videla. A ti procesi su neizbežni. Samo niko na vlasti, u širem smislu te reči, ne želi da se pomiri sa tim i traži krivce", rekao je Putin.

Takođe je napomenuo da je to politička sfera, ali da je "kao i uvek povezana sa umetnošću, jer umetnost odražava život".

"A današnjica je samo dobro zaboravljena prošlost", poručio je predsednik.

Pročitajte OVDE šta Zaharova kaže o Švedskoj

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA