Најновије

КОСОВО КАО КОСТ У ГРЛУ: Вучић и Макрон се "закашљали" у првим секундама сусрета!

Величанствен дочек српског председника Александра Вучића у Паризу који му је током званичне посете Француској приредио председник ове државе Емануел Макрон остао је у сенци неслагања двојице лидера о косовском питању јасно исказаних на заједничкој конференцији за новинаре.
Све фрца! / Скриншот

Све фрца! / Скриншот

Иако су се обојица сложила да је Европска унија заједничка интересна зона, српском председнику није се свидело како је Макрон говорио по питању Косова и Метохије, односно да се обе стране, Београд и Приштина, подједнако труде, што српски председник није могао да оћути набројавши шта све Приштина није испунила, од Бриселских и Охрдиског споразума, избора на Северу, експропријације српске земље и присуства косовске полиције, до пуцања на српску децу.

Јасно исказан став Србије

Дипломата и бивши амбасадор Бранко Бранковић каже за Спутњик да је српски председник поступио исправно и умерено али са јасним ставом да се не слаже са Макроном када је реч о Косову и Метохији.

„Вучић је био сигурно веома детаљан у разговору са Макроном насамо али је важно што је на конференцији за штампу јасно ставио до знања да Србија остаје при ставу да Косово није држава и да је то што раде државе ЕУ врхунска хипокризија", истиче дипломата.

Он констатује да је Макрон стављајући у исту раван Србију као суверену државу и Косово као протекторат хтео да стави до знања да се њихов поглед на ствар неће променити.

С друге стране, напомиње Бранковић, свесни су да ЕУ не може да буде комплетна без Србије, али Србије под њиховим условима и отуд толико приче око тога, јер би били на великој муци ако би Србија окренула леђа путу ка ЕУ.

Према речима Бранковића, из Макроновог обраћања закључује следеће:

„Показало се у ствари, да Француска не одступа од ставова Европе а пре свега ставова Запада, односно, чувеног трија Америка, Британија и Немачка у вези са положајем Србије у овом тренутку. Дакле, за међународни положај Србије и за све остало што је везано за будућу сарадњу везану за пријем Србије у ЕУ,“ каже Бранковић.

Другим речима, додаје наш саговорник, Макрон је остао чврсто при ставу који је познат а то значи – независно Косово, а да заборавимо на сарадњу са Русијом.

Очај Запада

„Ја у целој тој ствари видим очај на страни Запада, јер морају да нас притискају, пошто су све адуте које су имали везано за Украјину прокоцкали при чему се и само постојање НАТО пакта јако уздрмало. То значи да Европска унија мора озбиљно да размисли шта ће, јер оно што су уложили у Украјину је било узалуд јер Русија ту побеђује без обзира на Макронове речи да Русија не сме победи. То је заваравање и мислим да и они то знају. Али не знајући шта ће и како да се извуку из Украјине а да спасу образ Макрон и остали покушавају да оним што је везано за Косово нас натерају да направимо неки потез, који би њима дао оправдање и за НАТО бомбардовање Југославије, и за Украјину,“ оцењује Бранковић.

Макрон и Вучић су даљи разговор наставили иза затворених врата а тема је како је раније најављено са наше стране захтев Приштине за улазак у Савет Европе.

Прочитајте ОВДЕ детаљније о сусрету Вучића и Макрона у Паризу

Извор: Спутњик

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА