Најновије

Додик: Резолуцијом о Сребреници нису успели ништа сем да сахране БиХ

Резолуција нема никакав значај, јер је број оних који нису гласали далеко већи од оних који су се придружили болесним намерама Немачке да своје жртве прикаже геноцидним, рекао је председник Српске.

Председник Републике Српске Милорад Додик поновио је данас да министар спољних послова у Савету министара Елмедин Конаковић не може никоме ништа да шаље у име БиХ, јер на то нема право.

Додик је то рекао коментаришући изјаву Конаковића да ће БиХ послати протестну ноту свим земљама које су у ГС УН гласале против резолуције о Сребреници, а њих је 19.

"Може да шаље личне поруке коме хоће у име одметнуте бошњачке структуре чије је нелегалне радње признао један део земаља у УН под притиском Немачке и Америке. Дејтонска БиХ не даје опцију никаквом амбасадору, министру или било коме другом да саопштава своје амбиције и жеље него само званичну и усаглашену политику. Муслимани су уништили те институције и показали да не желе да живе с нама", навео је Додик у интервјуу за Срну.

Он је рекао да је јасно да се ради о изнуђеној активности и да ово нема никакве везе ни са Србима, ни са Сребреницом, ни са Бошњацима који су искористили свој тренутак и покушаје Немачке, Америке и осталих да прикрију своју лицемерну политику пред очима света, нарочито по питању Газе, али цена за ту њихову грешку је БиХ.

"Конаковић греши ако мисли да може с нама више да разговара о било чему осим о мирном разлазу. Он је део структуре која је правила планове како да се Република Српска заустави уз помоћ Немаца и лажног Кристијана Шмита. То где су он, Бећировић и Лагумџија свезали БиХ, нико, па ни Американци неће извући. Недорасли политички аматер и америчко-немачки потрчко мисли да може да држи лекције и страним земљама које су добро схватиле намере спонзора и извршилаца резолуције", навео је Додик.

Резолуција показала да Америка више није оно што је била
Он је додао да је Конаковић можда и сам свестан у шта се уплео, али очигледно је да су их Америкаци добро стегли па сад морају да раде све што им кажу иако знају да је резолуција почетак краја односа Српске и ФБиХ.

"Резолуција о Сребреници показала је једну важну ствар, а то је да Америка више није оно што је била и да су се многе земље одупрле притиску и нису се упутиле у ове спекулативне радње. Резолуција је доказ промашене америчке политике и велико 'не' колонизаторима и лажним моралистима. Једина добра ствар је што је прича о резолуцији послужила да се чује и глас оних који јасно кажу шта су све Американци, Немци и Британци радили, а сад би да држе лекције", истакао је Додик.

Навео је да су Бошњаци само искоришћени за ту врсту приче и зато је толика хистерија и зато се и "потрчко од Конаковића" дигао да нешто објашњава.

На питање да прокоментарише изјаву Жељка Комшића да је "стављена тачка на један вишедеценијски процес, који је започео подизањем оптужница за геноцид, настављен изрицањем правноснажних пресуда пред међународним судовима и коначно завршен усвајањем резолуције о Сребреници", Додик је одговорио да Комшић, који никада није говорио о злочинима који су почињени над народом чије је место узурпирао у Председништву БиХ и који никада није поменуо српске жртве, сада прича о Сребреници.

"И та изјава Комшића потврђује оно о чему стално говоримо, односно о томе какав пројекат су странци направили овде са лажним Хрватом и лажним Србима тамо где су их успели угурати. Гурнули су Комшића како би заобишли Хрвате и обезбедили да се Бошњаци питају за све упркос ономе што каже Устав и Дејтонски споразум те тако омогућили стално прегласавање српског народа, који има механизме да то спречи и заустави. И то радимо свих ових година. Боримо се са њиховим блокадама и подвалама и тако је годинама, али нећемо више", навео је Додик.

Он је указао да им је ова срамна антисрпска резолуција требало да послужи да изгурају и Србе, као што су изгурали Хрвате и да наметну причу о неком новом Дејтону.

"То неће гледати. Миран разлаз је једино решење, јер ми с тим људима немамо више о чему причати. Они су овом резолуцијом све рекли. Нема више шта ту да се прича - поручио је председник Додик, подсетивши да су се Република Српска и њени званичници све ово време залагали за поштовање слова Дејтонског споразума и дејтонске БиХ, док су муслимани, уз своје стране налогодавце, све радили на рушењу Дејтона и кршењу Устава и уставних процедура.

За све који случајно нису чули, а знамо да прате и слушају, каже председник Српске, понављам и поновићу колико год пута буде требало док не чују – у Сребреници није био геноцид!

"Сваки Србин је јуче, ако не пре схватио да су Немци били и остали непријатељ српског народа и да муслимани нису желели ни онда, а не желе ни сада дијалог и сарадњу са Србима. Прилика вам најбоље покаже какав сте човек, а Бошњаци су још сада показали да су лажи и подвале оно на чему граде и намеравају да граде свој идентитет", казао је Додик.

"Нису успели ништа, осим да сахране БиХ
Председник Републике је, поводом изјаве амбасадора БиХ при УН Златка Лагумџије, да је усвајање резолуције, како је рекао, "велики дан и за цели свет који је поново вратио Сребреницу у фокус и који се према Сребреници одредио као о једној планетарној трагедији, злочину геноцида", констатовао да је он тешко злоупотребио положај по налогу "изопаченог" Дениса Бећировића.

Сада, каже Додик, Лагумџија покушава да на сва звона прича како су они као нешто успели.

"И не само Лагумџија, сви они покушавају свом народу да пласирају причу да су наводно успели. Нису успели ништа, осим да сахране БиХ. И гласање су одгађали више пута само да би избегли тотално срамоћење, јер су многе земље под притиском и уценама натерали да гласају. Резолуција нема никакав значај, јер је број оних који нису гласали далеко већи од оних који су се придружили болесним намерама Немачке да своје жртве прикаже геноцидним", рекао је Додик.

Немачка политика непријатељска према српском народу
Поново, казао је, видимо жељу Немачке да обезбеди доминацију и управља овим делом Балкана, и њене, како је рекао, "исте болесне намере" које су једном већ довеле готово до истребљења Срба.

Он је указао да Немачка преко БиХ показује свету да је то њена колонија, да њен управник ту газдује, намеће законе и правила народима.

"Политика немачких власти је крајње непријатељска према српском народу. У њиховој влади је министарка која је потомак нацисте. То је зло које не мирује и које само немачки народ може и мора пустити низ воду", рекао је Додик у интервјуу за Срну.

На питање да прокоментарише изјаву министра одбране у Савету министара Зукана Хелеза да, како каже, савезници све помно прате и имају план ако се нешто деси, те да је кружио авион изнад Сребренице за време одржавања седнице Владе Републике Српске који је све скенирао и да је све под контролом, Додик је рекао да је за Хелеза територија Републике Српске иностранство у сваком смислу.

"Институције БиХ нису ништа урадиле да зауставе ту особу ни након бројних лажних исказа, ширења говора мржње и позива на рат. Тај човек млатара, опасан је и спреман на све и самим тим с позиције на којој се налази угрожава безбедносну ситуацију", навео је Додик.

Влада Црне Горе није пријатељ Српске
Додик је изјавио да Влада Црне Горе, која је донела одлуку да подржи резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН, није пријатељ Републике Српске и са њима нећемо одржавати никакве контакте.

Додик је то рекао у интервјуу Срни упитан какав је његов став о подршци Црне Горе резолуцији о Сребреници, што је изненадило српски народ не само у Републици Српској него и у региону.

Доћи ће дан када ће сви Срби бити заједно
Додик каже да нема Србина који, упркос ранијим најавама црногорске Владе да ће подржати резолуцију, није остао шокиран оним што је направила Црна Гора.

"То је лекција из које сви ми, Срби морамо да извучемо поуку и да престанемо да будемо будале које увек верују у правду и истину. Влада која је донела овакву одлуку није пријатељ Републици Српској и нећемо одржавати никакве контакте с њима. Представници Срба који су заобиђени из ових процеса, остали су достојанствени и показали су свој однос према резолуцији. Ми разумемо њихов положај, који је једнако тежак као и наш положај у БиХ", истакао је Додик.

Он је констатовао да Срби у Републици Српској и Црној Гори немају другу отаџбину осим Србије и то је показала и ова резолуција.

"Наша слобода и снага је у Србији и доћи ће дана када ћемо и званично сви бити заједно. Ми смо једно по свим питањима и све ово што смо гледали ових дана, као и срамну издају Црне Горе, ујединило нас је још више и показало да су Република Српска и Република Србија једна држава", нагласио је Додик.

О измени правила Уставног суда БиХ
На питање да прокоментарише измене правила Уставног суда БиХ, које ће се наћи на дневном реду седнице ове институције 30. маја, којима се омогућава доношење одлука са три гласа, односно да троје страних судија могу сами донети одлуку, председник Српске је одговорио да упоредо са немачком резолуцијом о БиХ долазе и те информације да ће у такозваном Уставном суду БиХ странци и званично сами пресуђивати и одлучивати о БиХ и сад ми треба да мислимо да то двоје није повезано, да то и није била коначна намера, коначно решење.

"Прво да донесу одлуку која ће натерати Републику Српску на реакцију и онда да уведу оно што су хтели од почетка и тако окриве опет Србе за све. Овде хоће да остане немачко-амерички протекторат. То је јасно. Имају лажног Шмита, ушли су у сваку инсититуцију и интервенишу, креирали су политички процес против мене и опет не могу да промене реалност у БиХ. Све што раде нема у Уставу. То није никакав Уставни суд, то је страна политичка организација инквизицијског карактера која има крајњи циљ да се обрачуна са Републиком Српском и пресуди у свим важним питањима како би се омогућило да контролишу све ресурсе и управљају свим", појаснио је Додик.

Он је упозорио да Немци, Американци и Британци желе да у потпуности неутралишу Србе и само спроводе своју агенду, али никада неће моћи да управљају ни Србима, ни Републиком Српском, као ни њеним демократски изабраним политичким представницима.

"Срби никада нису и неће бити ничији послушници, колико год нас то коштало - поручио је председник Републике Српске Милорад Додик.

ХАОС НА ФРОНТУ! Украјински војник украо тенк да би се предао (ВИДЕО)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА