Najnovije

Dodik: Rezolucijom o Srebrenici nisu uspeli ništa sem da sahrane BiH

Rezolucija nema nikakav značaj, jer je broj onih koji nisu glasali daleko veći od onih koji su se pridružili bolesnim namerama Nemačke da svoje žrtve prikaže genocidnim, rekao je predsednik Srpske.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je danas da ministar spoljnih poslova u Savetu ministara Elmedin Konaković ne može nikome ništa da šalje u ime BiH, jer na to nema pravo.

Dodik je to rekao komentarišući izjavu Konakovića da će BiH poslati protestnu notu svim zemljama koje su u GS UN glasale protiv rezolucije o Srebrenici, a njih je 19.

"Može da šalje lične poruke kome hoće u ime odmetnute bošnjačke strukture čije je nelegalne radnje priznao jedan deo zemalja u UN pod pritiskom Nemačke i Amerike. Dejtonska BiH ne daje opciju nikakvom ambasadoru, ministru ili bilo kome drugom da saopštava svoje ambicije i želje nego samo zvaničnu i usaglašenu politiku. Muslimani su uništili te institucije i pokazali da ne žele da žive s nama", naveo je Dodik u intervjuu za Srnu.

On je rekao da je jasno da se radi o iznuđenoj aktivnosti i da ovo nema nikakve veze ni sa Srbima, ni sa Srebrenicom, ni sa Bošnjacima koji su iskoristili svoj trenutak i pokušaje Nemačke, Amerike i ostalih da prikriju svoju licemernu politiku pred očima sveta, naročito po pitanju Gaze, ali cena za tu njihovu grešku je BiH.

"Konaković greši ako misli da može s nama više da razgovara o bilo čemu osim o mirnom razlazu. On je deo strukture koja je pravila planove kako da se Republika Srpska zaustavi uz pomoć Nemaca i lažnog Kristijana Šmita. To gde su on, Bećirović i Lagumdžija svezali BiH, niko, pa ni Amerikanci neće izvući. Nedorasli politički amater i američko-nemački potrčko misli da može da drži lekcije i stranim zemljama koje su dobro shvatile namere sponzora i izvršilaca rezolucije", naveo je Dodik.

Rezolucija pokazala da Amerika više nije ono što je bila
On je dodao da je Konaković možda i sam svestan u šta se upleo, ali očigledno je da su ih Amerikaci dobro stegli pa sad moraju da rade sve što im kažu iako znaju da je rezolucija početak kraja odnosa Srpske i FBiH.

"Rezolucija o Srebrenici pokazala je jednu važnu stvar, a to je da Amerika više nije ono što je bila i da su se mnoge zemlje oduprle pritisku i nisu se uputile u ove spekulativne radnje. Rezolucija je dokaz promašene američke politike i veliko 'ne' kolonizatorima i lažnim moralistima. Jedina dobra stvar je što je priča o rezoluciji poslužila da se čuje i glas onih koji jasno kažu šta su sve Amerikanci, Nemci i Britanci radili, a sad bi da drže lekcije", istakao je Dodik.

Naveo je da su Bošnjaci samo iskorišćeni za tu vrstu priče i zato je tolika histerija i zato se i "potrčko od Konakovića" digao da nešto objašnjava.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Željka Komšića da je "stavljena tačka na jedan višedecenijski proces, koji je započeo podizanjem optužnica za genocid, nastavljen izricanjem pravnosnažnih presuda pred međunarodnim sudovima i konačno završen usvajanjem rezolucije o Srebrenici", Dodik je odgovorio da Komšić, koji nikada nije govorio o zločinima koji su počinjeni nad narodom čije je mesto uzurpirao u Predsedništvu BiH i koji nikada nije pomenuo srpske žrtve, sada priča o Srebrenici.

"I ta izjava Komšića potvrđuje ono o čemu stalno govorimo, odnosno o tome kakav projekat su stranci napravili ovde sa lažnim Hrvatom i lažnim Srbima tamo gde su ih uspeli ugurati. Gurnuli su Komšića kako bi zaobišli Hrvate i obezbedili da se Bošnjaci pitaju za sve uprkos onome što kaže Ustav i Dejtonski sporazum te tako omogućili stalno preglasavanje srpskog naroda, koji ima mehanizme da to spreči i zaustavi. I to radimo svih ovih godina. Borimo se sa njihovim blokadama i podvalama i tako je godinama, ali nećemo više", naveo je Dodik.

On je ukazao da im je ova sramna antisrpska rezolucija trebalo da posluži da izguraju i Srbe, kao što su izgurali Hrvate i da nametnu priču o nekom novom Dejtonu.

"To neće gledati. Miran razlaz je jedino rešenje, jer mi s tim ljudima nemamo više o čemu pričati. Oni su ovom rezolucijom sve rekli. Nema više šta tu da se priča - poručio je predsednik Dodik, podsetivši da su se Republika Srpska i njeni zvaničnici sve ovo vreme zalagali za poštovanje slova Dejtonskog sporazuma i dejtonske BiH, dok su muslimani, uz svoje strane nalogodavce, sve radili na rušenju Dejtona i kršenju Ustava i ustavnih procedura.

Za sve koji slučajno nisu čuli, a znamo da prate i slušaju, kaže predsednik Srpske, ponavljam i ponoviću koliko god puta bude trebalo dok ne čuju – u Srebrenici nije bio genocid!

"Svaki Srbin je juče, ako ne pre shvatio da su Nemci bili i ostali neprijatelj srpskog naroda i da muslimani nisu želeli ni onda, a ne žele ni sada dijalog i saradnju sa Srbima. Prilika vam najbolje pokaže kakav ste čovek, a Bošnjaci su još sada pokazali da su laži i podvale ono na čemu grade i nameravaju da grade svoj identitet", kazao je Dodik.

"Nisu uspeli ništa, osim da sahrane BiH
Predsednik Republike je, povodom izjave ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije, da je usvajanje rezolucije, kako je rekao, "veliki dan i za celi svet koji je ponovo vratio Srebrenicu u fokus i koji se prema Srebrenici odredio kao o jednoj planetarnoj tragediji, zločinu genocida", konstatovao da je on teško zloupotrebio položaj po nalogu "izopačenog" Denisa Bećirovića.

Sada, kaže Dodik, Lagumdžija pokušava da na sva zvona priča kako su oni kao nešto uspeli.

"I ne samo Lagumdžija, svi oni pokušavaju svom narodu da plasiraju priču da su navodno uspeli. Nisu uspeli ništa, osim da sahrane BiH. I glasanje su odgađali više puta samo da bi izbegli totalno sramoćenje, jer su mnoge zemlje pod pritiskom i ucenama naterali da glasaju. Rezolucija nema nikakav značaj, jer je broj onih koji nisu glasali daleko veći od onih koji su se pridružili bolesnim namerama Nemačke da svoje žrtve prikaže genocidnim", rekao je Dodik.

Nemačka politika neprijateljska prema srpskom narodu
Ponovo, kazao je, vidimo želju Nemačke da obezbedi dominaciju i upravlja ovim delom Balkana, i njene, kako je rekao, "iste bolesne namere" koje su jednom već dovele gotovo do istrebljenja Srba.

On je ukazao da Nemačka preko BiH pokazuje svetu da je to njena kolonija, da njen upravnik tu gazduje, nameće zakone i pravila narodima.

"Politika nemačkih vlasti je krajnje neprijateljska prema srpskom narodu. U njihovoj vladi je ministarka koja je potomak naciste. To je zlo koje ne miruje i koje samo nemački narod može i mora pustiti niz vodu", rekao je Dodik u intervjuu za Srnu.

Na pitanje da prokomentariše izjavu ministra odbrane u Savetu ministara Zukana Heleza da, kako kaže, saveznici sve pomno prate i imaju plan ako se nešto desi, te da je kružio avion iznad Srebrenice za vreme održavanja sednice Vlade Republike Srpske koji je sve skenirao i da je sve pod kontrolom, Dodik je rekao da je za Heleza teritorija Republike Srpske inostranstvo u svakom smislu.

"Institucije BiH nisu ništa uradile da zaustave tu osobu ni nakon brojnih lažnih iskaza, širenja govora mržnje i poziva na rat. Taj čovek mlatara, opasan je i spreman na sve i samim tim s pozicije na kojoj se nalazi ugrožava bezbednosnu situaciju", naveo je Dodik.

Vlada Crne Gore nije prijatelj Srpske
Dodik je izjavio da Vlada Crne Gore, koja je donela odluku da podrži rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, nije prijatelj Republike Srpske i sa njima nećemo održavati nikakve kontakte.

Dodik je to rekao u intervjuu Srni upitan kakav je njegov stav o podršci Crne Gore rezoluciji o Srebrenici, što je iznenadilo srpski narod ne samo u Republici Srpskoj nego i u regionu.

Doći će dan kada će svi Srbi biti zajedno
Dodik kaže da nema Srbina koji, uprkos ranijim najavama crnogorske Vlade da će podržati rezoluciju, nije ostao šokiran onim što je napravila Crna Gora.

"To je lekcija iz koje svi mi, Srbi moramo da izvučemo pouku i da prestanemo da budemo budale koje uvek veruju u pravdu i istinu. Vlada koja je donela ovakvu odluku nije prijatelj Republici Srpskoj i nećemo održavati nikakve kontakte s njima. Predstavnici Srba koji su zaobiđeni iz ovih procesa, ostali su dostojanstveni i pokazali su svoj odnos prema rezoluciji. Mi razumemo njihov položaj, koji je jednako težak kao i naš položaj u BiH", istakao je Dodik.

On je konstatovao da Srbi u Republici Srpskoj i Crnoj Gori nemaju drugu otadžbinu osim Srbije i to je pokazala i ova rezolucija.

"Naša sloboda i snaga je u Srbiji i doći će dana kada ćemo i zvanično svi biti zajedno. Mi smo jedno po svim pitanjima i sve ovo što smo gledali ovih dana, kao i sramnu izdaju Crne Gore, ujedinilo nas je još više i pokazalo da su Republika Srpska i Republika Srbija jedna država", naglasio je Dodik.

O izmeni pravila Ustavnog suda BiH
Na pitanje da prokomentariše izmene pravila Ustavnog suda BiH, koje će se naći na dnevnom redu sednice ove institucije 30. maja, kojima se omogućava donošenje odluka sa tri glasa, odnosno da troje stranih sudija mogu sami doneti odluku, predsednik Srpske je odgovorio da uporedo sa nemačkom rezolucijom o BiH dolaze i te informacije da će u takozvanom Ustavnom sudu BiH stranci i zvanično sami presuđivati i odlučivati o BiH i sad mi treba da mislimo da to dvoje nije povezano, da to i nije bila konačna namera, konačno rešenje.

"Prvo da donesu odluku koja će naterati Republiku Srpsku na reakciju i onda da uvedu ono što su hteli od početka i tako okrive opet Srbe za sve. Ovde hoće da ostane nemačko-američki protektorat. To je jasno. Imaju lažnog Šmita, ušli su u svaku insitituciju i intervenišu, kreirali su politički proces protiv mene i opet ne mogu da promene realnost u BiH. Sve što rade nema u Ustavu. To nije nikakav Ustavni sud, to je strana politička organizacija inkvizicijskog karaktera koja ima krajnji cilj da se obračuna sa Republikom Srpskom i presudi u svim važnim pitanjima kako bi se omogućilo da kontrolišu sve resurse i upravljaju svim", pojasnio je Dodik.

On je upozorio da Nemci, Amerikanci i Britanci žele da u potpunosti neutrališu Srbe i samo sprovode svoju agendu, ali nikada neće moći da upravljaju ni Srbima, ni Republikom Srpskom, kao ni njenim demokratski izabranim političkim predstavnicima.

"Srbi nikada nisu i neće biti ničiji poslušnici, koliko god nas to koštalo - poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

HAOS NA FRONTU! Ukrajinski vojnik ukrao tenk da bi se predao (VIDEO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA