Најновије

СПРЕМА СЕ РАТ ЗА ТАЈВАН! Сад је јасно зашто Америка деценијама игра игру топло-хладно! (ВИДЕО)

Председница Тајвана Цаи Инг-вен у интервју за ЦНН потврдила је да се америчке трупе налазе у тој острвској земљи, те да "кинеска претња расте из дана у дан".

Америчка морнарица. (Фото: navy.mil)

Андрија Ивановић, шеф интегрисаног деска Курира, објаснио је зашто су односи Кине и Тајвана најгори у последњих неколико деценија и какве то претње циркулишу из УСА преко Тајвана у Кину.

"Сукоб између Кине и Тајвана траје већ деценијама. То су остаци Републике Кине, како они себе и називају. Сматрају да су наставак кинеске државе а да је револуционарна Народна Република Кина неки уљез у свему томе. Те позиције су заоштрене дуго, а посебно се ситуација погоршала од седамдесетих када су УН признале НРК, а Тајван избачен из те организације", објаснио је Ивановић.

Америка сад подржава званично Кину, али признаје и Тајван, додаје уредник Курира.

"Сад су први пут признали да су војници тамо. Џо Бајден је прошле недеље рекао да је спреман да брани Тајван од Кине по сваку цену, чак и војно", додао је он.

Економиста Божо Драшковић поменуо је Опијумски рат крајем 19. века између Британије и Француске на једној страни и Кине на другој, који је довео до дисбаланса снага између Кине и Британије.

"Кина је извозила свилу, керамику и остало, а нису имали шта да увезу. Онда су из Авганистана почели да форсирају опијум и дошло је до рата. Последица тог рата јесте посебна територија под британском доминацијом, односно стогодишњем управљањем, творевина Хонгконг", појаснио је саговорник Курир телевизије и додао да је увек све питање економске моћи и снаге.

Истина о спољном дугу Србије - много је горе него што вам напредњаци говоре! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА