Najnovije

SPREMA SE RAT ZA TAJVAN! Sad je jasno zašto Amerika decenijama igra igru toplo-hladno! (VIDEO)

Predsednica Tajvana Cai Ing-ven u intervju za CNN potvrdila je da se američke trupe nalaze u toj ostrvskoj zemlji, te da "kineska pretnja raste iz dana u dan".

Američka mornarica. (Foto: navy.mil)

Andrija Ivanović, šef integrisanog deska Kurira, objasnio je zašto su odnosi Kine i Tajvana najgori u poslednjih nekoliko decenija i kakve to pretnje cirkulišu iz USA preko Tajvana u Kinu.

"Sukob između Kine i Tajvana traje već decenijama. To su ostaci Republike Kine, kako oni sebe i nazivaju. Smatraju da su nastavak kineske države a da je revolucionarna Narodna Republika Kina neki uljez u svemu tome. Te pozicije su zaoštrene dugo, a posebno se situacija pogoršala od sedamdesetih kada su UN priznale NRK, a Tajvan izbačen iz te organizacije", objasnio je Ivanović.

Amerika sad podržava zvanično Kinu, ali priznaje i Tajvan, dodaje urednik Kurira.

"Sad su prvi put priznali da su vojnici tamo. DŽo Bajden je prošle nedelje rekao da je spreman da brani Tajvan od Kine po svaku cenu, čak i vojno", dodao je on.

Ekonomista Božo Drašković pomenuo je Opijumski rat krajem 19. veka između Britanije i Francuske na jednoj strani i Kine na drugoj, koji je doveo do disbalansa snaga između Kine i Britanije.

"Kina je izvozila svilu, keramiku i ostalo, a nisu imali šta da uvezu. Onda su iz Avganistana počeli da forsiraju opijum i došlo je do rata. Posledica tog rata jeste posebna teritorija pod britanskom dominacijom, odnosno stogodišnjem upravljanjem, tvorevina Hongkong", pojasnio je sagovornik Kurir televizije i dodao da je uvek sve pitanje ekonomske moći i snage.

Istina o spoljnom dugu Srbije - mnogo je gore nego što vam naprednjaci govore! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA