Najnovije

Milanović: Bilo bi smešno da idem u Beograd kad je Šešelj tamo!

DUBROVNIK - Hrvatski premijer Zoran Milanović potvrdio je da neće putovati u Beograd na Samit premijera Centralne i Istočne Evrope s kineskim premijerom Lijom Kegianom obrazlažući takav gest kao smešan u okolnostima privremenog puštanja lidera radikala Vojislava Šešelja iz Haškog tribunala.
Milanović - ne voli Šešelja (Foto: JuTjub)

Milanović - ne voli Šešelja (Foto: JuTjub)

Kako navodi agencija Hina, Milanović je rekao da je i na prethodna dva sastanka čelnika srednje i istočne Evrope s kineskim premijerom u Varšavi i Bukureštu "išao iz pristojnosti". "Vodili smo računa da nikoga ne uvredimo", rekao je Milanović i dodao da bi otišao na ovaj treći da nije bilo "ovih događaja poslednjih dana". Hrvatski premijer smatra da vreme i energija koju su on i njegova vlada uložili u zaštitu srpske manjine u Hrvatskoj zaslužuje "korektno izjašnjavanje Vlade Srbije na Šešeljeve istupe". "U takvim okolnostima je smešno da idem tamo. Oni imaju svojih problema, ali moraju se nositi s njima. Ovo nije način za to", rekao je Milanović koji tvrdi da je odluku o tome doneo pre jučerašnje konferencije za medije premijera Aleksandra Vučića. Vučić je juče ocenio da je rezolucija Evropskog parlamenta o lideru radikala uvredljiva, uznemirujuća i veoma razočaravajuća za Srbiju.
Pročitajte još:(NE)OZBILJNO: Milanović zbog Šešelja neće u Beograd!?
Premijer je rekao i da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom. "Jasno nam je šta misle o nama i šta nam žele. Mi smo njima malo bolji prijatelji nego oni nama i zbog te činjenice sam takođe ponosan što smem ovako jasno i nedvosmisleno da je iskažem i izgovorim", poručio je Vučić. Milanović smatra da rezolucija Evropskog parlamenta o Šešelju nije uvredljiva za Srbiju već da je reč o "izbalansiranom dokumentu", te da je njegov ton "umeren i blag". Rezoluciji o Šešelju u Evropskom parlamentu se usprotivilo nekoliko slovenačkih evroparlamentaraca, što je Milanović protumačio kao nerazumevanje usvojenog dokumenta. On je rekao da su na tome radili i neki hrvatski evroparlamentarci i predsednik Ivo Josipović. "To nije nikakva huškačka rezolucija i to neke kolege iz susednih država malo zapadnije od nas ne razumeju. Ne mislim da su zlonamerni nego ne razumeju, jer ođek tih reči u Sloveniji nije isti kao u Hrvatskoj", kazao je Milanović. Upitan da li će slučaj Šešelj značiti hrvatsku blokadu evropskog puta Srbije, Milanović se, prenosi Hina, nasmejao i izbegao direktan odgovor. "Mislim da sam vam sve rekao. Očekujem konstruktivnije i razumnije ponašanje. Mora se preuzeti odgovornost, a državništvo uključuje odgovornost, a ne bežanje od problema i guranje glave pod jastuk", rekao je hrvatski premijer. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA