Najnovije

CIA: "Napredne tehnike ispitivanja" ipak nisu dale očekivane rezultate

LENGLI - Direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) DŽon Brenan branio je danas tu agenciju od optužbi o nehumanom postupanju prema osumnjičenim za terorizam, ali je priznao da metode prinude mogu da dovedu do lažnih informacija.
CIA (Foto: Vikipedija)

CIA (Foto: Vikipedija)

Brenan je otvorio konferenciju za novinare u sedištu CIA u Lengliju u Virdžiniji, prisećanjem na terorističke napade 11. septembra 2001, odlučnost CIA da spreči još jedan takav napad i činjenice da su pripadnici CIA bili među prvim žrtvama rata u Avganistanu, preneo je AP. On je priznao da su prilikom ispitivanja pritvorenika u malom broju slučajeva korišćene metode koje "nisu bile odobrene, koje su bile užasne i s pravom zaslužuju osudu svih", i da je trebalo da pojedinci odgovaraju za svoje greške. Međutim, dodao je da je CIA "mnoge stvari radila na pravi način" u trenutku kada nije bilo "lakih rešenja". Program ispitivanja i držanja zatvorenika pružio je korisne obaveštajne podatke koji su pomogli SAD da osujete "planove za napade, uhvate teroriste i spasu živote", kazao je Brenan. "Ali da budem jasan. Mi nismo zaključili da je korišćenje unapređenih tehnika ispitivanja unutar tog programa pomoglo dobijanju tih informacija od zatvorenika koji su im podvrgnuti. Uzročno posledična veza između korišćenja tih tehnika i korisnih informacija koje je naposletku pružio pritvorenik je, po mom mišljenju, nepoznata", istakao je Brenan. Direktor CIA je takođe rekao kod ispitivanja uz upotrebu prinude postoji "jaka verovatnoća", dobijanja lažnih informacija, preneo je AFP. "Sklon sam da verujem da kod upotrebe prinudnih metoda postoji jaka verovatnoća dobijanja lažnih informacija jer neko podvrgnut nizu tehnika (ispitivanja), može da kaže nešto da bi te tehnike zaustavio", rekao je Brenan. On je rekao da CIA nije namerno prevarila predsednika i javnost, i da ta agencija veruje da su informacije dobijene od pritvorenika podvgnutih "unapređenom ispitivanju" pomogle u pronalaženju vođe Al Kaide Osame bin Ladena, koji je ubijen u akciji američkih specijalaca u Pakistanu 2011, preneo je Rojters.
Pročitajte još:CIA vršila mučenja i u BiH, Hrvatskoj, Makedoniji… Napeto u SAD: Nakon izveštaja Senata o CIA, očekuje se izliv nasilja ekstremista!
Komitet američkog Senata objavio je 9. decembra izveštaj o kontroverznim metodama ispitivanja osumnjičenih za terorizam, koje je sprovodila CIA, a koje prema oceni Komiteta nisu proizvele nijedan kritični obaveštajni podatak do koga se nije moglo doći nenasilnim sredstvima. Bivši predsednik DŽordž Buš mlađi odobrio je program 2002, ali ga CIA nije obaveštavala o detaljima do 2006. Vašington je objavljivanjem izveštaja prvi put priznao pune razmere tajnog programa CIA, pokrenutog nakon terorističkih napada na NJujork i Vašington 11. septembra.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA