Najnovije

Mendez: I Rusija, Kina i Iran da objave izveštaje o mučenjima

BON - Specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za torturu Huan Mendez pohvalio je objavljivanje izveštaja američkog Senata o mučenju osumnjičenih pritvorenika i pozvao druge države, poput Rusije, Kine i Irana da objave sopstvene izveštaje o mučenju i ljudskim pravima.
Huan Mendez (Foto: presstv.ir)

Huan Mendez (Foto: presstv.ir)

"Mi na to pozivamo sve države, čak i kada su slučajevi zlostavljanja veoma stari. Dakle, sve države bi trebalo da to učine čak i kada se mučenje odigralo pre više decenija", rekao je Mendez u intervjuu za "Dojče vele", navodeći kao dobar primer izveštaj brazilske Komisije o događajima tokom vojne diktature. Na komentar novinara da su Kina, Rusija, Iran i druge zemlje koje i same imaju probleme sa ljudskim pravima, iskoristile izveštaj Senata da oštro kritikuju Vašington, Mendez je rekao da i te države moraju da ispune svoje obaveze i da će se UN truditi da se to desi. "U svim tim državama ima mnogo istina koje tek treba izreći, kao i, nažalost, u mnogim drugim zemljama. U međuvremenu, naravno, one imaju pravo na svoje mišljenje i ispravno je to što su se pridružile nekim veoma demokratskim državama koje su, takođe, zabrinute zbog nalaza u izveštaju, dok su isto vreme hvalile činjenicu da je izveštaja uopšte bilo", rekao je Mendez. Mendez je rekao da bi voleo da je u izveštaju manje podataka cenzurisano i izrazio očekivanje da će ubuduće biti objavljivan ceo izveštaj, ne samo sažetak.
Pročitajte još:Ovo je američka rezolucija koju je Lazanski okarakterisao kao „objavu rata Rusiji“
"Ali nakon što sam sve to rekao, moram da kažem da je ovaj izveštaj dobar primer za to kako bi dobre istrage o ovoj veoma teškoj temi trebalo da se rade. On je podroban i obuhvata materiju iz svih mogućih uglova. To je strahovita slika, ali komitet Senata za obaveštajne službe zaslužuje priznanje zato što su bili iskreni o događajima o kome nije lako izveštavati", kazao je Mendez. Prema njegovim rečima, najvažnije što se moglo saznati iz izveštaja je "kako je ozbiljno, okrutno i štetno bilo mučenje tokom prvih godina rata protiv terorizma", kao i "koliko je bilo poricanja i spletki i laganja pred Kongresom i pred američkom javnošću". "Istovremeno, ja očekujem od svih da razumeju da je ovo prvi korak i da Sjedinjene Države nisu ispunile sve svoje obaveze time što su objavile izveštaj. Jer, pod Konvencijom Ujedinjenih nacija protiv torture, država je obavezna i da povede istragu, goni i kazni sve koji su odgovorni", istakao je Mendez. On je rekao da ne očekuje da će se to desiti u bliskoj budućnosti, ali da je važno da se na tome insistira Mendez je specijalni izveštač UN nacija za torturu i istaknuti borac za ljudska prava u Severnoj i Južnoj Americi. Zajedno sa drugim stručnjacima iz UN, apelovao je na SAD da objave izveštaj o mučenju u otvorenom pismu prošlog meseca. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA