Najnovije

Novo etničko čišćenje Srba u Federaciji BiH

Srbi su etnički očišćeni u Federaciji BiH, a to je pokazala i najnovija situacija, bolje reći lakrdija, oko izbora rukovodstva Federacije BiH, slažu se zvaničnici iz Republike Srpske, nakon izbora predsednika i potpredsednika FBiH.
Etničko čišćenje bez etničkih znamenja (Foto: Vikipedija)

Etničko čišćenje bez etničkih znamenja (Foto: Vikipedija)

Podsetimo, pomenuta "trojka" (predsednik Federacije Marinko Čavara, potpredsednici Malika Mahmutbegović i Milan Dunović) je izabrana glasovima Bošnjaka i Hrvata, dok je Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH bio protiv. Mile Marčeta, delegat Saveza nezavisnih socijaldemokrata i lider Zavičajnih socijaldemokrata, kaže da je potpuno opravdano postaviti pitanje legitimnosti ovakvog izbora pogotovo srpskog potpredsednika Federacije BiH Milana Dunovića, kada nije izabran glasovima Srba, nego Bošnjaka i Hrvata! "To ne ide na čast nikom od političkih subjekata u Federaciji. Srbi su bačeni totalno na marginu i radi se o novom etničkom čišćenju Srba u Federaciji. Ovo je sramota šta se radi, a da niko iz međunarodne zajednice ne reaguje", kaže Marčeta, koji je delujući u Udruženju Drvarčana predvodio povratak Srba u te krajeve odmah nakon rata. Komentarišući činjenicu da još uvek nije popunjen ni Klub Srba u Domu naroda Federacije BiH i da još uvek ima samo 13 od potrebnih 17 srpskih delegata, Marčeta je rekao da sumnja da će se on i popuniti do kraja četvorogodišnjeg mandata. "Manje je poznata činjenica javnosti u Srpskoj da Klub Srba sve ove godine od završetka rata nikada nije ni bio popunjen. Eto to dovoljno govori o konstitutivnosti Srba u tom entitetu i poštovanju zakona. Pa, sama činjenica da nikada od rata nije potegnuto pitanje vitalnog nacionalnog interesa Srba na bilo koju odluku dovoljno govori o svemu i o tome ko je sve ove godine navodno predstavljao Srbe u Federaciji", ističe Marčeta. On predlaže da se preostali broj od četiri delegata popuni ili sa liste kandidata srpskih partija iz RS koji na ovim izborima nisu dobili dovoljan broj glasova, ili pak da to budu oni srpski predstavnici u Domu naroda koji su bili u prethodnom mandatu. Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić ocenio je da su izborom predstavnika Srba u vlasti Federacije BiH, kako je to učinjeno u ponedeljak u najvišem zakonodavnom telu tog entiteta, ozvaničeni početni koraci asimilacije Srba u FBiH. Špirić je u izjavi Srni rekao da je farsa zvana izbor rukovodstva FBiH eskalirala i konačno završena, bar kada je reč o srpskom narodu. On je istakao da su Srbi stavljeni u isti tabor sa ostalima. "To je jasno upozorenje za Srbe u FBiH kakva imaju osnovna ljudska prava, a to je da ne mogu ni da biraju ni da budu birani. Ukoliko hoće jasno da se izjasne kao Srbi njima je poruka da treba da odu", naglasio je Špirić.
Svi su krivi
Krivce za ovakvo stanje Srba u Federaciji BiH, Marčeta vidi jednako u federalnim partijama, međunarodnoj zajednici, ali i Srbima i srpskim partijama. "Klub Srba nije popunjen od osnivanja do danas i tu je jednaka odgovornost svih pobrojanih. Međunarodna zajednica ćuti. NJima je bitno da se vlast u Federaciji uspostavila, a kako i na koji način, to njih ne interesuje. A i Srbi pritom ćute, neće da dignu glavu kao što su Hrvati kada su njima Bošnjaci birali predstavnike", rekao je Marčeta ističući da ga čudi da su Hrvati sada zajedno sa Bošnjacima izglasali izbor Dunovića, a do juče su oni imali takvu situaciju da im Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsedništva BiH.
Glasovi
Marčeta podseća da su samo tri delegata u Domu naroda Federacije iz stranke koja deluje u RS - SNSD, i da su samo oni izabrani glasovima Srba, dok je preostalih 10 "srpskih" delegata iz SDP BiH, DF, Naše stranke, Liberalne stranke BiH i Narodne stranke "Radom za boljitak" izabrani glasovima Bošnjaka i Hrvata i da oni ne mogu biti legitimni predstavnici Srba.
Pročitajte još:
Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA