Najnovije

U susret godišnjici osnivanja zločinačke NDH: Država zločina u ogledalu činjenica

Pod pokroviteljstvom nacističke Nemačke i fašističke Italije, u Zagrebu je 10. aprila 1941. godine osnovana Nezavisna država Hrvatska. NJene granice obuhvatale su površinu od 102.000 kilometara kvadratnih i područja Hrvatske, BiH i Srema. Od oko 6.300.000 stanovnika NDH Srbi su činili više od trećine.
Mapa NDH (Foto: Srbin.info)

Mapa NDH (Foto: Srbin.info)

Ostvarivanje programa "čišćenje hrvatskog prostora" i "čistoće hrvatske nacije" na nacionalnoj, verskoj, rasnoj i ideološkoj osnovi, pretvorilo je Pavelićevu državu u poligon masovnog uništenja srpskog, jevrejskog i romskog naroda.
,,Kucnuo je čas našeg oslobođenja da svoju domovinu očistimo od korova to ga je tuđinska ruka posijala i da uspostavimo Nezavisnu državu Hrvatsku od Mure i Drave do Drine, od Dunava do Jadranskog mora, u kojoj će vladati samo Bog i hrvatski narod." (Ante Pavelić)
Procene broja ubijenih Srba tokom postojanja NDH kreću se od 700.000 do mili0n u bijenih, a ima onih koji tvrde da je ta brojka i veća. U masovnim pokoljima ustaše nisu pravile razliku između dece i odraslih. Prema poimenično identifikovanim žrtvama u NDH od aprila 1941. do maja 1945. godine, živote je izgubilo 74.762 deteta. Najmlađi su bili u pelenama, a najstari su imali 14 godina. jasenovac Jasenovac grobnica 19.432 devojčice i dečaka. Ustaški koncentracioni logor Jasenovac osnovan je polovinom avgusta 1941. godine. Zvanično je nosio naziv "Sabirni i radni logor", a u stvarnosti je bio logor uništenja. Jasenovac je bio u isključivoj kompetenciji ustaške organizacije i Pavelićeve države. Ustaše su ovde bile jedine ubice. Jasenovačko stratište, od Krapja do Stare Gradiške, uz obale reka Une, Save i Strugara, zahvatalo je površinu od 210 kilometara kvadratnih. Prema istraženim podacima od 23. avgusta 1941., kada su u Jasenovcu dopremljeni prvi internirci, pa do 22. aprila 1945, kada su likvidirani poslednji zatočenici i porušeni posledni objekti, ustaše su ubile i na drugi način umorile 19.432 deteta. NJihova prosečna starost iznosila je sedam godina i tri meseca. U Jasenovcu je umoreno najviše srpske dece, a zatim romske i jevrejske. Izvor: Pravda/ Željko Ćajić

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA