Najnovije

Ruske banke spremaju mere zbog sumnjivih procena rejtinga koje daju zapadne agencije

MOSKVA - Najveća udruženja ruskih banaka razmatraju pitanje o zakonodavnoj zabrani korišćenja kreditnih rejtinga stranih agencija na teritoriji Rusije. Obrazloženja autora te inicijative su neobjektivnost procena najvećih stranih igrača tog tržišta, njihova politička angažovanost i rizike, koje zbog toga snosi ruska ekonomija. <div
(foto: RTS)

(foto: RTS)

Prema mišljenju učesnika tržišta, danas u Rusiji mnogo zavisi od toga, kako zapadne agencije procenjuju kreditnu sposobnost nekih igrača bankarskog tržišta. NJihovi pokazatelji zavise od suverenih rejtinga, čije revidiranje danas planiraju vodeće zapadne agencije. - Rejting zemlje se nađe pod sumnjom iz nekih političkih razloga, zatim to na lančani način utiče na rejtinge regiona, gradova, kompanija i kreditnih organizacija. One banke, koje nemaju rejtinge međunarodnih agencija ili oni nisu visoki, prema ruskim zakonima se nađu van različitih državnih programa. Osim toga, one ne mogu da pretenduju na razmeštanje privremeno slobodnih državnih sredstava na depozitima. Ispada da zapadne rejtinške agencije ne samo utiču na pristupačnost spoljnih izvora kreditovanja ruskih banki, već i uskraćuju im puteve ka unutrašnjim izvorima ili smetaju da učestvuju u različitim programima stimulisanja ekonomije. Inače, rešiti taj problem radikalno ruska ekonomija još nije spremna. Strani investitori mogu to tretirati negativno, - kaže član Sveruskog udruženja preduzimatelja Klub lidera Aleksandar Čerstvov.

To bi neminovno vodilo smanjenju investicione aktivnosti stranih igrača. Na takav način sama ideja da se pokuša nešto zabraniti rezultiraće smanjenju privlačnosti našeg dugovskog tržišta za strane investitore. Moguće je zabraniti zakonodavno, ali ništa dobro od toga neće nastati. Postoji ogroman broj investitora, čije odlučivanje zavisi od postojanja nekih rejtinga. Ekonomski će ta zabrana negativno uticati na našu ekonomiju.

- Za sada ruske agencije nisu spremne za povećanje sopstvene uloge. Potrebno je poboljšati tehnologije, steći iskustvo i povećati renome. Dakle, o punoj zabrani korišćenja rejtinga stranih agencija nije reč. Međutim, potrebno je bezuslovno govoriti o stimulisanju razvoja domaćeg tržišta rejtinških usluga, - ističe predsednik Udruženja Ruskih banaka Garegin Tosunjan.

Mora da postoji konkurencija, učesnici tržišta uvek moraju da imaju alternativu. Na spoljnom tržištu će se, prirodno, više kotirati strane rejtinške agencije, ali na unutrašnjem tržištu morajaju da se kotiraju ruske agencije, i to u većoj, a ne u manjoj meri. Potrebno je stvoriti uslove da bi nastao veliki broj nezavisnih rejtinških agencija, kontrolisala njihova nezavisnost, savesnost konkurencije i kvalitet njihovih usluga.

Učesnici tržišta ističu da je potrebno promeniti zakone, koji pružaju prednost zapadnim agencijama. To je potrebno učiniti paralelno s uređivanjem i uvođenjem novih standarda za ruske agencije. Glavnu ulogu u tom procesu učesnici tržišta pružaju Centralnoj banci. Ona bi morala da odgovara za širenje sfere primene domaćih rejtinga i povećanje zahteva. To je neophodno radi povećanja kvaliteta rada agencija i na kraju krajeva povećanje potražnje za njihovim uslugama.

Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA