Najnovije

Patrone: Srbiji ne preti "grčki scenario"

BEOGRAD - Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji Mateo Patrone (Matteo) izjavio je da Srbiji ne preti rizik "grčkog scenarija", izazvanog dužničkom krizom, ocenjujući da Srbija ima potencijal rasta od četiri do pet odsto godišnje.
Foto: JuTjub

Foto: JuTjub

Rast od oko dva odsto nije dovoljan da reši problem nezaposlenosti, koja je premašila 25 odsto, smatra direktor EBRD u Srbiji. "Srbija mora da privuče više direktnih stranih investicija, što je moguće učiniti, a veliki korak ka ovom cilju bilo bi poboljšanje ukupne poslovne klime", reako je Patrone u intervjuu za najnoviji broj magazina "Biz Lajf". Patrone je naglasio da bi izmene četiri zakona: o privatizaciji, stečaju, zakona o radu i o planiranju i izgradnji bile korisne, ali da je bitno da se primene što ranije, što će nova vlada, nadamo se i uraditi, sada nakon održanih izbora. Direktor beogradske kancelarije EBRD-a je naglasio da Srbija treba da se fokusira na dalje strukturne reforme koje bi pomogle privatnom sektoru, odnosno dovele do njegovog razvoja.
"Reforme su neophodne u oblasti radnog prava, privatizacije, stečaja i građevinskih dozvola. Sektori infrastrukture i energetike, takođe, zahtevaju sveobuhvatne reforme", ukazao je Petrone. Navedene reforme su ono što je potrebno da se ubrza na putu ka Evropskoj uniji (EU), predočio je on.
Prema njegovim rečima, i dalje smo svedoci velikih infrastrukturnih razlika, dok je prostor za investicije veoma ograničen, tako da su u sektoru infrastrukture i energetike neophodne opsežne reforme.
Patrone je primetio da realizacija infrastrukturnih projekata u Srbiji, za koja su već obezbeđena sredstva, zaostaje za planiranim.
Što se tiče finansijskog sektora u Srbiji, Patrone je mišljenja da je on dobro prebrodio ekonomsku krizu ali su ostala neka nerazrešena pitanja kao na primer: visok nivo neanplativih kredita, visoka evroizacija, i nastavak procesa smanjenja kreditne aktivnosti. Takođe, tu je i potreba za daljom konsolidacijim u bankarskom sektoru, zaključio je Patrone. Izvor: Tanjug Biz

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA