Najnovije

Evropski zakoni skreću Srbiju sa Južnog toka

BEOGRAD - Evropska komisija je preporučila Srbiji da obustavi rad na izgradnji Južnog toka dok taj projekat ne bude u potpunosti harmonizovan sa zakonodavstvom EU.
Foto: Gazprom.com

Foto: Gazprom.com

EK podstiče je da radi na povezivanju sa bugarskim sistemom protoka gasa, objašnjava danas EU Info centar (EUIC) u Beogradu. "EK se, načelno, ne protivi projektu Južnog toka, jer je veoma važno proširiti načine i izvore snabdevanja gasom na Zapadnom Balkanu", piše u tekstu EUIC i dodaje se da "Komisiju ne brine gasovod kao takav, već način na koji se ovaj projekat sprovodi". Južni tok, kao i svi drugi veliki infrastrukturni projekti u Evropi, mora imati čvrst pravni i regulatorni okvir, koji, kako se navodi, za sada ne postoji. Nijedan međuvladin ugovor koji je Rusija potpisala o Južnom toku nije u skladu sa zakonima EU, kako u slučaju država članica EU, tako i trećih zemalja, poput Srbije, i stav Komisije o Južnom toku u slučaju Srbije nije izuzetak, navedeno je u tekstu. "Kao potpisnica Ugovora o osnivanju energetske zajednice, Srbija je obavezna da primeni sve relevantne zakone EU, da razvije adekvatan regulatorni okvir, te da liberalizuje energetsko tržište u skladu sa pravnim tekovinama EU. Kao zemlji kandidatu, u dugoročnom interesu Srbije je takođe da osigura da njeno učešće u projektu Južnog toka ne krši osnovne principe pravnih tekovina EU".
Informišite se:Italija uz Putina: Podržavamo Južni tok!Vučić: Rusija nam dala najbolje uslove za Južni tok„Južni tok“ skreće ka Turskoj?
U ovoj fazi, Evropska komisija preporučuje Srbiji da obustavi radove na izgradnji Južnog toka do trenutka potpune harmonizacije projekta sa zakonodavstvom EU, čime će "izbeći povećanje troškova za popravku infrastrukture u budućnosti", navodi EUIC. "Istovremeno, Komisija podstiče Srbiju da radi na povezivanju sa bugarskim sistemom protoka gasa", piše u tekstu. EK je za taj projekat, koji bi doprineo unapređenju energetske bezbednosti Srbije, izdvojila 14,2 miliona evra, a Evropska banka za obnovu i razvoj je obećala da će ga podržati "ukoliko Srbija obavi restrukturiranje Srbijagasa u skladu sa pravilima EU". Dodaje se i da su navodi da Transjadranski gasovod "izlazi iz okvira zakonodavstva EU" netačni, i podseća se da su, za razliku od pristalica Južnog toka, pobornici Transjadranskog gasovoda još 2011. uložili zahtev za izuzeće kod nadležnih državnih regulatornih organa i da je EK 2013. odobrila delimično izuzimanje od pravila koje podleže posebnim uslovima. Pristalice Južnog toka još nisu uložile takav zahtev, a ukoliko to urade, državni regulatorni organi i Komisija bi bili u obavezi da procene takav zahtev i analiziraju pojedinosti tog projekta na osnovu kriterijuma iz Direktive o gasu, pojašnjava EUIC. U tekstu se zaključuje da je cilj izuzimanja od pravila da omogući razvoj infrastrukture, koji bi u suprotnom bio nemoguć.
Bugari poslušali Podsetimo da je Bugarska u junu obustavila izgradnju Južnog toka i to na zahtev Evopske komisije. "Primili smo zahtev od Evropske komisije (EK), nakon čega sam naložio suspendovanje radova. Dalje aktivnosti će biti jasnije nakon dodatnih konsultacija s Briselom" izjavio je tada premijer Bugarske Plamen Orešarski. Brisel je osumnjičio Bugarsku za narušavanje evropskih pravila prilikom raspisivanje tendera za izgradnju infrastrukturnih projekata i davanja privilegija ruskim i bugarskim kompanijama.
Izvor: B92, Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA