Najnovije

Raste vrednost rublje!

MOSKVA - Kurs rublje u odnosu na bivalutnu korpu na početku licitacija korigovan je nagore i već je kompenzovao pad koji se desio 17. jula na vest o novim sankcijama SAD i padu malezijskog aviona na istoku Ukrajine.
Ruska rublja beleži rast uprkos sankcijama (foto: tv29.ru)

Ruska rublja beleži rast uprkos sankcijama (foto: tv29.ru)

Kurs dolara pao je za 16 kopejki do 34,83 rublje, kurs evra za 27 kopejki – do 46,89 rubalja, sledi iz podataka Moskovske berze. Vrednost bivalutne korpe uz to pala je za 21 kopejku u poređenju sa nivoom prethodnog zatvaranja i iznosila je 40,26 rubalja. Pad geopolitičkog rizika pomaže rublji da raste u kontekstu prodaja valutne zarade od strane izvoznika radi popunjavanja rubaljske likvidnosti u okviru poreskog perioda u RF. Pad rizika uslovljen je saopštenjima da SAD ne raspolažu dokazima umešanosti RF u pad malezijskog Boinga 777 na istoku Ukrajine. U tom kontekstu odlaganje za četvrtak odluke EU o sankcijama protiv RF takođe signalizira pad rizika i pomaže rublji da nadoknadi izgubljeno. Pri tome dileri ističu da se obnova rublje dešava u trgovinskim obrtima uporedivim sa prošlim četvrtkom, kada su zabeležene panične rasprodaje ruske valute. Pad agresivnosti geopolitičkog faktora posle glasanja u SB UN i odsustvo iznenađenja na zasedanju Saveta Federacije Rusije doveli su do početka skoka rublje. Realizacija valutne zarade za uplatu NDPI i akciza koja će biti obavljena u petak, kao i očuvanje deficitga likvidnosti na domaćem novčanom tržištu, stvara za rublju relativno komforne uslove – govori analitičar banke Zenit Vladimir Jevstifejev. - Između ostalog, korektivno kretanje ruske valute ne treba da dovodi u zabludu. Rublja ostaje talac slaboprognozirane geopolitičke situacije, što odražava sve veću volatilnost na ruskim berzama. Situacija u Ukrajini i odnos RF i zapadnih zemalja mogu da postanu za rublju značajniji već naredne nedelje, kada se završi poreski period za jul, dodao je on. Apetiti prema riziku na stranim berzama su veliki, američka tržišta su dostigla maksimum, Azija raste. Sve to uporedo sa aktivnosti izvoznika pomoglo bi rublji da prevlada granicu od 35 u odnosu na dolar. Između ostalog, za sada ovaj nivo može da ostane tačka privlačenja, pošto već sutra tržište će čekati novo zasedanje ministara spoljnih poslova EU povodom sankcija, rekao je Valerij Jevdokimov iz Nordea Banke.
Pročitajte još: Mnogi smatraju da to nije pametno, ali oni 1. januara 2015. definitivno uvode zajedničku valutuJASNA PORUKA MOSKVI IZ BERLINA: Merkelova se zalaže za sankcije Rusiji
Zaostatak rublje od valuta drugih tržišta u razvoju malo je smanjen, ali premija za geopolitičke rizike nikuda nije nestala, kaže Maksim Korovin iz kompanije VTB Kapital. Najverovatniji scenario narednih dana je konoslidacija dolara u dijapazonu 34,8-35,2 rublje. Pri tome šanse da ona probije donju granicu ovog koridora su sada vrlo velike. Između ostalog, rublja može da dobije dodatnu podršku CB RF u slučaju da signal koji regulator odluči da pošalje tržištu bude ukazivao na moguće pooštravanje novčano-kreditne politike, dodao je on.
Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA