Najnovije

Dodik: Nasilje međunarodne zajednice!

BEOGRAD - Prevarama, arogancijom i ponižavanjem Srba i RS stranci su doveli do toga da je na nivou BiH koncentrisano više nadležnosti nego što joj pripada po ustavu, piše list Politika i objavljuje intervju sa predsednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom,a mi prenosimo deo tog intervjua.
Milorad Dodik (Foto: predsjednikrs.net)

Milorad Dodik (Foto: predsjednikrs.net)

Rekli ste da stranci pritiskaju onoliko koliko im se dozvoli, vi ne popuštate, kako će se to završiti? Ja nemam potrebu da popuštam. A nasilje međunarodne zajednice, prevare koje su činili, arogancija koju su pokazivali i ponižavanje Srba i RS, doveli su do toga da je na nivou BiH koncentrisano više nadležnosti nego što joj pripada po ustavu. Ja ukazujem na to, a oni misle da o tome treba da se ćuti, ne bi li prigrabili još neku vrstu nadležnosti, navodno, verujući u koncept BiH koju nisu uspeli da izgrade za 20 godina mira, potrošivši ogroman novac za svoje konsultante. Stranci sve nas u regionu smatraju manje vrednima, a oni su, kao, neki „ajnštajni” koji nam nameću vrednosti. Imali su jedan „zlatni period” kada su mogli putem pritisaka na druge političare u RS da devastiraju institucionalnu snagu RS. To vreme je zaustavljeno i o tome nema kompromisa niti dijaloga, što se mene tiče.
Pročitajte još:Proruske snage kod Gorlovka uništile motorizovanu kolonu vojske UkrajineNapadnuta srpska porodica u GnjilanuBakir Izetbegović: Želimo pobedu „našeg vođe“ Erdogana!
Vaša politička platforma je da će BiH biti bazirana na izvornim dejtonskim principima ili je neće biti. Šta će prevagnuti? Ja verujem da neće biti nikakva. Šta će onda biti? Ništa, stvoriće se uslovi da se mirno raziđemo. Najbolji način je da oni imaju svoju državu, mi svoju. Naravno, nećemo imati kineski zid, napravićemo sistem u kome će svako biti na svome uz otvoren protok ljudi i robe. BiH i te zajedničke institucije se pokazuju kao uporna smetnja bilo kakvom razvoju u entitetima. Kada god treba da rešimo nešto za šta su potrebi zajednički organi sa stanovišta međunarodnih dogovora, to se mrcvari po nekoliko godina. Federacija nam osporava „Južni tok”, osporavali su gradnju bolnice u Banjaluci, termoelektranu u Stanarima, autoput za koji procedure traju godinama samo da bi se ugovor potpisao, iako sve obaveze padaju na RS. Da li zvanični Beograd podržava vaš put ka osamostaljenju? Beograd ima svoje politike i mi to cenimo. Organi Srbije su apsolutno u poziciji da definišu te politike, a što se nas tiče mi podržavamo politiku teritorijalnog integriteta Srbije i po pitanju KiM ne damo saglasnosti da BiH prizna Kosovo. Pošto smatrate da sa strancima treba biti oprezan, kako biste ocenili politiku vlade u Beogradu koja povodom Ukrajine pokušava da bude neutralna, dok ste vi jasno podržali Rusiju? Pa, različita je situacija. Mi ovde nemamo pozitivna iskustva s delovanjem međunarodne zajednice, u BiH je značajan deo zapada uvek bio u poziciji da kreira politike i daje podršku bošnjačkim ciljevima. Mi smo u tom pogledu ruski angažman doživljavali kao veoma korektan jer je poštovao međunarodni poredak i pravo. Stav Rusije je ni manje ni više od onoga što mi želimo da vidimo u BiH. S druge strane, apsolutno mi je jasna pozicija EU u Srbiji, ali je jasno i da pravo definisanja politike pripada isključivo institucijama Srbije. Izvor: Politika (Biljana Mitrinović)

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA