Najnovije

Ništa od referenduma o ćirilici

Ustavni sud Hrvatske doneo je odluku da takozvani referendum o ćirilici, za čije održavanje je Stožer za odbranu hrvatskog Vukovara sakupio dovoljan broj potpisa građana, nije u skladu sa Ustavom i da se neće održati.
Referendum neustavan, foto: Pobjeda.me

Referendum neustavan, foto: Pobjeda.me

"Utvrđuje se da nije u skladu s Ustavom referendumsko pitanje predloženo u zahtevu za raspisivanje referenduma Građanske inicijative 'Stožer za odbranu hrvatskog Vukovara'", piše u saopštenju Utavnog suda Hrvatske. Tekst pitanja koje je trebalo da se nađe na referendumu je glasio: "Jeste li za to da se članak 12. stavak 1. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina menja tako da glasi: 'Ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa, kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice.'?".
Povezano:Hrvatska na pragu referenduma o statusu ćirilice
Ustavni sud je odlučio da o predloženom referendumskom pitanju nije dopušteno raspisivanje referenduma. Izvor: Večernji.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA