Najnovije

(FOTO) Pogledajte poštansku markicu sa likom patrijarha Pavla!

BEOGRAD - NJegova Svetost Patrijarh srpski  Irinej primio je 14. avgusta 2014. g., u Patrijaršiji srpskoj, predstavnika JP „Pošta Srbije”, direktora radne jedinice „Srbijamarka” Radomira Bojanića. Sastanku su prisustvovali: profesor dr Vojislav Milovanović, protoneimar Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru, i Jakša J. Vlahović, kreator maraka Pošte Srbije.
Poštanska markica sa likom patrijarha Pavla povodom sto godina od njegovog rođenja (Foto: SPC)

Poštanska markica sa likom patrijarha Pavla povodom sto godina od njegovog rođenja (Foto: SPC)

Sastanak je upriličen povodom odluke Vlade Republike Srbije, donete je 25. jula ove godine, o objavljivanju prigodne poštanske marke u čast 100 godina od rođenja  Patrijarha srpskog Pavla. Ova odluka je objavljena u Službenom glasniku Republike Srbije broj 81 od 1. avgusta 2014. godine. Višedecenijska saradnja JP „Pošta Srbije” i Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve na objavljivanju tradicionalnih izdanja prigodnih maraka povodom najsvetijih hrišćanskih praznika, Božića i Vaskrsa, kao i doplatnih poštanskih maraka za izgradnju Hrama Svetog Save na Vračaru, dovela je i do saradnje na objavljivanju prigodne poštanske marke u čast stote godišnjice od rođenja blaženopočivšeg Patrijarha sropskog, Pavla. Patrijarh je sa predstavnikom Pošte Srbije Radomirom Bojanićem razgovarao je o predstojećim aktivnostima u vezi sa objavljivanjem i predstavljanjem ove prigodne marke, kojom prilikom je dogovoreno da se izložba u čast objavljivanja prigodne marke povodom stote godišnjice od rođenja Patrijarha Pavla održi u oktobru u PTT muzeju u Beogradu. NJegova Svetost Patrijarh Irinej će na otvaranju izložbe proizneti kratku besedu o životu Patrijarha Pavla, a tačan datum svečanog otvaranja ove izložbe, kojem će prisustvovati i ličnosti iz crkvenog, kulturnog, političkog i javnog života, biće određen u dogovoru sa predstavnicima Pošte Srbije.
Pročitajte još: „Više se ne zna ko je pobednik u Prvom svetskom ratu“!
Odluka Vlade Republike Srbije i resornog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija da u Program izdavanja prigodnih poštanskih maraka za 2014. godinu uvrsti i izdanje u čast stote godišnjice od rođenja Patrijarha Pavla izazvala je veliko interesovanje među filatelistima, narodom, a naročito među Srbima iz dijaspore, pa je gotovo čitav tiraž ovog izdanja prodat u pretplati, neposredno po objavljivanju odluke Vlade Republike Srbije. Marka u čast Patrijarha Pavla biće puštena u opticaj 11. septembra 2014. godine, zajedno sa prigodnim kovertom prvoga dana. Likovno rešenje za ovu marku na kojoj je prikazan portret blaženopopočivšeg Patrijarha Pavla. izradio je akademski slikar mr Boban Savić, kreator poštanskih maraka Pošte Srbije. Izvor: SPC

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA