Najnovije

Amerika bi da trenira i naoružava ukrajinsku Nacionalnu Gardu, žestoke reakcije iz Rusije

Obamina administracija juče je obavestila Kongres kako planiraju od sledeće godine da naoružavaju i treniraju ukrajinsku Nacionalnu Gardu. Informacije dolaze svega dan nakon što je Vašington odobrio dodatnu pomoć od 8 miliona dolara za jačanje ukrajinskih pograničnih snaga.
Foto: inforesist.org

Foto: inforesist.org

O američkom jačanju ukrajinske Nacionalne garde govorio je juče portparol Pentagona, DŽon Kirbi, ističući: "Ministarstvo obrane i Stejt Department obavestili su Kongres o nameri upotrebe 19 miliona dolara iz fonda globalne sigurnosti za treniranje i opremanje četiri kompanije i jednog taktičkog sedišta ukrajinske Nacionalne garde u sklopu napora jačanja njihovih kapaciteta unutrašnje odbrane". Obuku, koju tek treba da odobri Kongres, sprovodile bi američke snage trenutno stacionirane u Evropi i snage kalifornijske nacionalne garde. Sve ovo bi navodno trebalo da počne sa realizacijom tek sledeće godine, za sada - tvrde američki izvori - SAD ukrajinskoj vojsci šalje samo tzv. nesmrtonosnu opremu kao što su kacige, medicinske potrepštine i sl. Ali, ovi planovi ukazuju na opasan scenario u kojem bi teritorija istočne Ukrajine mogla postati nekakva vrsta rata između SAD-a i Rusije "putem posrednika" - sukobi koji su bili karakteristični za eru Hladnog rata, ali ne na granicama Rusije. Rusija je žestoko reagovala na ove informacije koje stižu iz SAD-a. Predsednica veća za sigurnost i borbu protiv korupcije pri donjem domu ruskog parlamenta, Irina Jarovaja, komentarisala je: "U trenutku kada Nacionalna garda predvodi kaznenu operaciju u Donbasu, SAD obećava 19 miliona dolara opreme i obuke za ovu vojnu strukturu u kojoj se takođe nalaze i militanti iz ultra-nacionalističke organizacije Desni Sektor. Ovo se može smatrati direktnim finansijskom i organizacijskim učešćem SAD-a u ratnim zločinima i genocidu nad civilima jugoistočne Ukrajine".
Povezano:(FOTO) Proruske snage oborile bespilotnu letilicu armije Ukrajine!Savez Narodnih Republika: Ukrajina sprovodi genocid!(VIDEO) Pogledajte ispaljivanje projektila armije Ukrajine!
Ali, Rusiju ne zabrinjava samo SAD, već sve više i Evropska Unija. Iz Moskve ističu kako je EU "u tišini" odlučila da podigne restrikcije za slanje vojne tehnologije i opreme Kijevu. "Za vreme nedavnog sastanka Veća Europe u Briselu, lideru EU članica dogovorili su 'u tišini' uklanjanje restrikcija na izvoz opreme Kijevu koja može biti korišćena u unutrašnjoj represiji", navodi se u izjavi ruskog ministarstva spoljnih poslova. Izvor: Rojters, RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA