Najnovije

Crnogorci ne daju organe!

PODGORICA - Od oko pola miliona Crnogoraca svega njih 300 poseduje donorsku karticu iako su zahtevi za transplantaciju organa veoma izraženi. Premalo, a razlog je što ta priča još nije došla do ušiju mnogih građana, a posebno da njihov humanizam može da traje i posle odlaska na onaj svet.
Samo 500 donora u Crnoj Gori (Foto: livescience.com)

Samo 500 donora u Crnoj Gori (Foto: livescience.com)

Poslanici državne skupštine nedavno nisu izglasali Zakon o doniranju organa, što je dodatno negativno uticalo na svest građana. Novina tog dokumenta bila je uvođenje podrazumevane saglasnosti, odnosno da su svi građani potencijalni donori posle smrti, osim ako se tome, za života ili posle smrti, ne usprotive članovi porodice. Po važećem zakonu, donori su samo oni koji su potpisali donorske kartice. Lekari objašnjavaju da se, recimo, sa živog donora mogu transplatovati bubrezi ili deo jetre, dok srce, pluća, pankreas, samo od pacijenta koji je u kliničkoj smrti. Ovih dana doktor Miroslav Femić, predsednik Društva za borbu protiv dijabetesa, pozvao je poslanike da izglasaju zakon o transplantaciji, ali i verske poglavare da u svojim konfesijama utiču na vernike da zaveštaju organe.
Pročitajte još:
- Svakom čoveku, dok je živ, pre će biti potreban organ ili nekom njegovom, nego što će imati priliku da ga ustupi. Takođe želimo da podignemo svest građana u smislu doniranja organa posle smrti. Crna Gora je potpisala međudržavni sporazum sa Hrvatskom o učlanjenju u „Eurotransplant“, tj. banku organa za Evropsku uniju, čime se otvorila šansa našim građanima da dobiju organ preko ove institucije koja pokriva države sa oko 130 miliona stanovnika. Međutim, da bismo dobijali organe, moramo i da ih dajemo, tj. mora da postoji reciprocitet - saopštio je dr Femić. Da pravoslavne pomesne crkve prihvataju donorstvo organa i transplantaciju kako od živih tako i mrtvih davalaca, pod uslovom da je odluka zasnovana na slobodi volje i ljubavi, potvrđuje i protojerej-stavrofor dr Boris Brajović, profesor sa državnog Univerziteta u Podgorici. - Čuvena freska iz Muzeja svetog Marka u Firenci iz 15. veka, sa više od hiljadu i po likovnih varijanti, a koja prikazuje svetog Kozmu i Damjana kako presađuju nogu sa preminulog Etiopljanina na povređenog đakona Justinijana, najbolja je potvrda hrišćanskog odgovora na bioetička i medicinska pitanja - kaže otac Boris. Ta zajednička briga za nemoćne i ugrožene deo je one istorije koja započinje osnivanjem bolnica u Hilandaru i Studenici što je učinio Sveti Sava, a čije je iskustvo nekolika vekova kasnije pretočeno u Hilandarski medicinski kodeks, kaže otac Boris. - Sva ona bioetička pitanja koja će u budućnosti iskrsavati moraju se određivati i proveravati ne samo u odnosu na kvalitet i dužinu ljudskog života, već i u odnosu na njegovu eshatološku i evharistijsku dimenziju. Za nas hrišćane to znači mogućnost da agapijski otkrijemo i sebe i Boga. Ako toga nemamo u našim životima, zaludu nam i etička i duhovnička zvanja. LISTE ČEKANJA U CRNOJ Gori, prema podacima iz Kliničkog centra, na transplantaciju bubrega čeka oko 60 pacijenata, na jetru 12, dok predstoji formiranje liste čekanja za presađivanje srca. Na programu hemodijalize se nalazi više od 200 pacijenata. Godišnja cena dijalize po pacijentu košta oko 25.000 evra, dok su troškovi lečenja onih kojima je izvršena transplantacija 500 evra. Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA