Najnovije

Srbi odlučujući faktor kosovske političke krize

PRIŠTINA - Zastoj u formiranju institucija, tačnije u izboru vodećih ljudi kosovske skupštine, mogla bi da odluči poslanička lista Srpske, prenosi danas prištinska Tribuna.
Kosova Republjik (Foto: lbcgroup.tv)

Kosova Republjik (Foto: lbcgroup.tv)

Srpska bi, naime mogla u trenutnoj političkoj krizi da bude odlučujući faktor, a politički analitičar Artan Muhadzeri čak tvrdi da su njene pozicije prakticno ojačale obe strane u borbi za vodeća skupštinska mesta - DPK s jedne i koalicija DSK-ABK-IK. Ukoliko, naime, Demokratska partija Hašima Tačija, ali ni koalicija Demokratskog saveza, Alijanse za budućnost i Inicijative Kosova ne mogu da obezbede 61 poslanika bez liste Srpske onda će uticaj te liste da bude deset puta jači, poručuju analitičari i tvrde da će u tom slučaju politicki subjekt koga je osnova Beograd imati odlučujuću ulogu u formiranju kosovskih istitucija,prenos Tribuna. Poziciju Srpske ojacali su sami albanski politicari, smatra analitičar Artan Muhadzeri. "Kad je reč o ulozi manjina u političkom čvoru koji je stvoren, smatram da neznanje je albanskih političara da realizuju normalnu politiku učinilo da manjine postaju glavni faktor izgradnje institucija. To može biti problematično jer znamo da posebno srpska manjina nema autonomiju u odlučiavanju i da se sve odluke donose u Beogradu", ocenjuje Muhadžeri, koji iz toga zaključuje da bi se moglo desiti da kosovska vlada na indirektan način bude zavisna od odluke Beograda.
Pročitajte još: Gauk: Rusija želi da uspostavi novi poredak
Muhadzeri za Tribunu komentariše i da je do takve nezaslužene pozicije manjina, a s obzirom na njihovu brojnost, došlo dobrim delom zaslugom međunarodnog faktora, ali tvrdi da je mnogo bojem položaju Srpske doprinela podela u dva bloka Albanaca, dok uključivanje Srba u vladu priznaje kao ustavnu kategoriju. "Sada je u rukama albanskih političkih partija koje predstavljaju apsolutnu većinu u skupštini da odluče tako da imamo stabilnu vladu koja ne zavisi ne samo od liste Srpska nego nijedne političke partije koja zahvaljujući matematičkih merila čini da zavisi", rekao ej za Tribunu Albert Krasnici iz instituta "Kipred". On je dodao da bi zavisnost od liste Srpska učinila da nekoliko zakona ne bude izglasano, kao što je zakon o vojsci Kosova, ali i da budu poništene privatizacije u opštinama sa srpskom većinom. U međuvremenu potpredsednik DPK Adem Grabovci za dnevnik Epoka e Re izjavljuje da njegova partija i dalje nema kandidata za predsednika skupštine, čime nagoveštava da će izbor licnosti za tu funkciju zavisiti od kunsultacija sa ostalim političkim subjektima, koje najavljuje vrlo brzo. Istovremeno visoki zvaničnik DPK Dzavit Haliti potvrdio je za RTK, a prenosi Zeri, susrete s predstavnicima DSK kako bi razlotrili mogućnost koalicije. Kako je rekao Haliti raspravlja se o mogućim formama saradnje, mada je u istom prilogu RTK visoki zvaničnik DSK Lutfi Haziri kategorički negirao izjavu Halitija rekavši da je DSK u koaliciji sa ABK i Inicijativom za Kosovo i da povratka nema. "Ako DPK želi da salje poziv ne može da salje DSK-u nego celoj koaliciji DSK-ABK-IK jer mi tako delujemo. Ne može više da ima individualnih poziva ili određenoj grupi nego ima poziva koalicije", bio izričit Haziri. Haliti opet, s druge strane, izjavljuje za Zeri da u politici nikad ne treba reći izričito "NE". Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA