Najnovije

Danas partije o Vojvodini

NOVI SAD - Sastanak predstavnika političkih partija koje imaju poslanike u Skupštini Vojvodine o rešavanju političke situacije u pokrajini, koji je inicirao Ištvan Pastor, predsednik pokrajinske skupštine i lider SVM zakazan je za danas u 10 sati u Skupštini Vojvodine, a Pastor je izjavio da će sastanak biti održan kako je planirano, bez obzira što su DS, LSV i NDS otkazale učešće.
Novi Sad (Foto: JuTjub)

Novi Sad (Foto: JuTjub)

Pastor, inače lider Saveza vojvođanskih Mađara, juče je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je kao savestan predsednik pokrajinskog parlameta pokušao da obezbedi uslove da svi parlamelntarni činioci u Vojvodini sednu za zajednički sto. On je kazao da se nije uljuljkivao u uverenju da će svi imati iste stavove po svakom pitanju. "Međutim, bio sam ubeđen da će čin poziva, koji se u Vojvodini izuzetno ceni, biti prihvaćen i da na njega neće biti uzvraćeno političkim šamarom", rekao je Pastor. On je pojasnio da je juče u 13:10 sati u isto vreme dobio tri pisma koja je jedan te isti čovek predao na pisarnicu a u kojima ga DS, LSV, NDS obaveštavaju da neće prisustvovati sastanku. Pastor je rekao da ima informacije da su sva tri pisma pisana u istoj kancelariji. "Apelujem još jednom da se stavovi iz pisama preispitaju. To je moguće učiniti za 12 sati jer je za manje od 12 sati i promenjena prethodna odluka o učešću", rekao je Pastor. On je pozvao tri stranke koje su ga obavestile da neće prisustvovati sastanku da ne sprečavaju svoje druge predstavnike da tom sastanku prisustvju. Iz Lige socijaldemokrata Vojvodine i Nove demokratske stranke juče su rekli da neće prisustovati sastanku, a to su Tanjugu potvrdili predsednik poslaničkog kluba LSV u Skupštini Vojvodine Branislav Bogaroški i funkcioner NDS-a Đura Vlaškalić. Bogaroški je kazao da je predsednik LSV Nenad Čanak uputio pismo Pastoru u kome ga obaveštava da je ta stranka zainteresovana za razgovore i da joj je u interesu rešenje problema u Vojvodini, te da je na tu temu već obavila konsultacije sa svojim koalicionim partnerima. "U pismu stoji da je LSV spremna da se odazove nekom drugom prilikom na taj sastanak koji će imati jasno definisan dnevni red", rekao je Bogaroški.
Pročitajte još: Vučić izbacuje foteljaše iz stranke
Na pitanje koji je razlog neprisustvovanja LSV sutrašnjim razgovorima, on je kratko odgovorio: "Sprečeni smo". funkcioner NDS-a je rekao da je razlog što predstavnika te stranke neće sutra biti na sastanku u Skupštini Vojvodine što je u istom terminu sednica Predsedništva NDS koja je, kako je objasnio, zakazana mnogo ranije nego što je Pastor zakazao taj sastanak. Vlaškalić je kazao da je predsedniku pokrajinske skupštine NDS uputio pismo u kome ga obaveštava da je u interesu te stranke da se reše problemi u Vojvodini i da će na svaki način doprineti rešenju tih problema. Najveću opozicionu stranku u Skupštini Vojvodine - SNS predstavljaće potpredsednici Igor Mirović i Goran Knežević, DS S potpredsednik stranke Borko Ilić i predsednik pokrajinskog odbora Milenko Jovanov, dok će SPS po rečima predsednika poslaničkog kluba te strane Pavla Budakova najverovatinje zastupati predsednik pokrajinskog odbora Dušan Bajatović. SRS će, po rečima potpredsednika Milorada Mirčića, pored njega na sutrašnjim razgovorima zastupati i potpredsednik stranke Nemanja Šarović. Igor Mirović je kazao da će na sutrašnjim razgovorima, koje je zakazao predsednik pokrajinske skupštine Ištvan Pastor o rešavanju političke situacije u Vojvodini, SNS ponuditi desetak tačaka oko kojih se, kako je kazao, svi mogu dogovoriti. "Na sastanak idemo da vidimo da li postoji zajednički imenitelj koji će okupiti određeni broj stranaka, bilo za jednu, bilo za drugu platformu", istakao je Mirović. Među desetak tačaka SNS će predložiti pokretanje ekonomskih poluga, pitanje investicija, infrastrukturnih projekata i zajedničkih napora na svim nivoima vlasti da se privuku investitori. Pastor je prošle sedmice uputio poziv liderima svih stranaka, koje imaju predstavnike u pokrajinskom parlamentu, za sastanak na kome će se razgovarati, kako je pojasnio, ili o formiranju koncentracione vlade ili o usaglašavanju oko nekoliko glavnih pitanja koja su najvažnija za Vojvodinu - zakona o nadležnostima i finansiranju, promeni ustavnog položaja Vojvodine i primeni izmenjenog Statuta. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA