Najnovije

Priča roditelja iz Sarajeva čiji sin je pobedio rak

Najveći šok za roditelja je kad sazna da mu je dete obolelo od raka. Ceo svet mu se sruši. Svi problemi običnog čoveka padaju u vodu i postaju nebitni. Glavni prioritet mu postaje kako izlečiti dete.
Svaki osmeh na licu deteta je i roditeljima radost. Foto: Ilustracija, Tucce.org

Svaki osmeh na licu deteta je i roditeljima radost. Foto: Ilustracija, Tucce.org

Ovako je svoju priču za Fokus započeo Fikret Kubat, roditelj i projekt menadžer Udruženja Srce za decu koja boluju od raka u FBiH, čiji je sin Vedad uspešno izlečen od ove opake bolesti. - Lečenje mog deteta se završilo pre sedam godina. Sada je mom Vedadu 11 godina i ide redovno u školu. Moja supruga je s njim bila šest meseci u Beču gde su mu transplantirali koštanu srž. Zahvaljujući donacijama za lečenje je skupljeno 250.000 evra. Nakon što smo hvala Bogu pobedili ovu opaku bolest, volonterski sam se uključio u rad udruženja, a kasnije i profesionalno kako bih svoje iskustvo podelio sa drugim roditeljima - rekao je Kubat. On kaže da je reč o bolesti gde doktori izbegavaju da daju bilo kakvu prognozu, a da se roditelji hvataju za svaku slamku nade. - Svaki osmeh na licu našeg deteta je i nama radost. Hemoterapije su jako teške. Tu je borba sa raznim bakterijama, visokim temperaturama, virusima... Intezivno lečenje traje do jedne godine, a praćenje stanja deteta nakon lečenja je pet godina. Samo lečenje je jako skupo i dugotrajno - ističe Kubat.
Pogledajte još:(FOTO PRIČA) POTRESNO: Pogledajte kako žive deca u Lugansku
Roditeljima, ipak, najteže pada što ne mogu sve vreme biti uz svoje dete. - U bolnici majka može biti uz dete od 7 do 19 sati. Ako dete ne prima terapiju, nalazi su loši i lekari ga ne smeju pustiti na kućno lečenje. Međutim, da postoji roditeljska kuća, dete bi boravilo sa majkom. U posetu bi mogao doći ostatak porodice, otac sa sestrom ili bratom, baba i deda. Tu problem postaje još veći kad roditelji dolaze iz drugih delova zemlje. Problem je novac, gdje se smjestiti i kome se obratiti za pomoć. Samo za prehranu, smještaj i režije majci i djetetu mjesečno treba 1000 KM (oko 60.000 dinara). Udruženje pomaže roditeljima u nabavci potrebnog leka, smeštaju, ishrani, plaćanju režija i oko papirologije – naglasio je Kubat. Izvor: Fokus.ba

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA