Najnovije

Beogradski advokati od srede opet štrajkuju

BEOGRAD - Beogradski advokati najavili su danas da će ponovo od 10. septembra obustaviti rad ukoliko do tada država ne ispuni njihove zahteve u vezi sa poreskim nametima za one advokate koji porez plaćaju paušalno.
Sud (vikipedija)

Sud (vikipedija)

Na današnjoj konferenciji za novinare predsednik Advokatske komore Beograda (AKB) Slobodan Šoškić rekao je da će advokati stupiti u štrajk i neće dolaziti na suđenja od srede, ako ni sutra na sastanku u Ministarstvu pravde barem ne dobiju čvrste garancije da će taj problem biti rešen u najkraćem roku. - Sastanak u Ministarstvu pravde sa državnom sekretarkom Biljanom Pavlović zakazan je za sutra prepodne i nadam se da je država spremna da reši ovaj problem sa drastičnim povećenjem poreza i doprinosa za advokaturu - naveo je Šoškić. Advokatura u glavnom gradu štrajkovala je 15 dana početkom leta zbog nezadovoljstva povećanjem poreskih obaveza 18. juna do 2. jula kada su se ministar pravde i bivši ministar finansija Nikola Selaković i Lazar Krstić dogovorili sa predstavnicima Advokatske komore Beograda da se prekine štrajk kao i da se oformi komisija koja će do septembra definisati rešenja za izlazak iz te situacije. Međutim, ubrzo po tom dogovoru Krstić je podneo ostavku a ljudi koji su bili zaduženi za rešavanje problema otišli su sa njim, tako da problemi advokata nisu rešeni. Naime, advokati koji paušalno plaćaju porez su nezadovoljni višestrukim povećanjem poreskih obaveza i traže od Ministarstva finansija da stavi van snage poreska rešenja kojima su im nameti ove godine, kako tvrde, povećani za 40 odsto, a u nekim slučajevima i od 100 do 300 odsto. Advokati traže da porez plaćaju po rešenjima za 2013. godinu. Šoškić je naveo da je Komora savetovala svim advokatima koji su dobili takva rešenja da pišu žalbe Poreskoj upravi, iako žalba ne zadržava izvršenje rešenja. Na konferenciji je takođe negodovano što se ti novi poreski nameti ne mogu prebiti sa dugovima države za službene odbrane. Posebno je istaknuto da advokati nemaju pravo na kamatu za dug države u tim slučajevima, dok im se ona obračunava kao poreškim obveznicima. Prema rečima Šoškića, još jedan razlog nezadovoljstva advokature je i odredba u Zakonu o javnom beležništvu i Zaklonu o prometu nepokretnostima kojom su javni beležnici jedini ovlašćeni za zaključenje ugovora o prometu nepokretnosti, što je u suprotnosti sa članom 67. Ustava Srbije. - Mi smo danas podneli inicijativu Ustvanom sudu Srbije da se utvrdi neustavnost i nezakonitost tih odredbi - naveo je Šoškić.
Pročitajte još:

Slavica Đukić otpustila 30 radnika iz „Laze“!

ZILKIĆ: Trebaju nam džamije širom Srbije!

Zaključenje ugovora o prometu nepokretnosti, kako je ukazao, predstavlja vid pružanja pravne pomoći a koju prema Ustavu pruža advokatura, dok su notari ovlašćeni za pružanje usluga, a to nije pravna pomoć. To izaziva nezadovoljstvo advokata, jer ima reperkusije i na materijalno stanje advokature koja je već u teškoj situaciji zbog pomenutih poreskih nameta, naglasio je predsednik AKB. Advokati iz cele Srbije pridružili su se krajem juna beogradskim advokatima štrajkom od svega tri dana sa istim zahtevom - da se stave van snage nova poreska rešenja za paušalno plaćanje poreza u advokaturi koja su uvedena Uredbom ministarstva finansija, odnosno da se poreske obaveze vrate na stanje iz prošle godine. Ukoliko dođe do ponovne obustave rada advokata, neće se održavati suđenja, istrage, saslušanja u policiji ili tužilaštvu u slučajevima gde je po zakonu neophodno prisustvo branioca. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA