Najnovije

LAZANSKI: Crna Gora u NATO – ne radi se to tako momci!

Kada god čujem ime agencije za istraživanje javnog mnjenja „Ipsos stratedžik marketing”, iz strahopoštovanja se naježim.
Miroslav Lazanski (Foto: Jutjub)

Miroslav Lazanski (Foto: Jutjub)

Piše: Miroslav Lazanski Jer, ja ono „stratedžik” i zbog vojnog prizvuka nikada ne banalizujem. Utoliko više sam u dilemi ko to folira, ili falsifikuje raspoloženje javnosti u Crnoj Gori oko ulaska te zemlje u NATO? Naime, podgorička „Pobjeda” objavila je istraživanje agencije „Ipsos stratedžik marketing”, po kojem bi, ako bi sada bio održan referendum o članstvu u NATO-u, uz izlaznost od 70 odsto građana, njih 52 odsto bilo za ulazak zemlje u NATO, a njih 46 odsto protiv. Ispada da bi samo dva odsto građana Crne Gore bilo u nedoumici, što svedoči po „Pobjedi”, ili po „Ipsosu”, o neverovatno velikom procentu odlučnosti građana. Dugo nisam imao prilike da vidim da neko ispitivanje javnosti zabeleži tako mali broj neodlučnih ispitanika, ispada da su u Crnoj Gori svi odlučni. Samo je dva odsto onih koji nemaju stav. Pa toga u Crnoj Gori nije bilo ni posle 1945. Odnosno, tada su svi imali jedinstven stav. A sada su oni bez stava jednostavno izbrisani. Momci, ne radi se to tako... Drugo otkriće „Ipsosa”, barem po „Pobjedi”, jeste da je podrška ulasku Crne Gore u NATO u odnosu na jun ove godine porasla za pet odsto, a u odnosu na februar 2015. za deset odsto. Ja sam naprosto zadivljen. Znajući kako je išao proces učlanjenja nekih država u NATO, slobodan sam da ustvrdim da takav nagli rast podrške ulasku u alijansu za tako kratko vreme nije imala nijedna država kandidat. Ovo što je zabeležio i izmerio „Ipsos”, a objavila „Pobjeda” svetski je fenomen. A ako se ovaj trend nastavi i u sledećim mesecima „Ipsos” će moći da zabeleži da je za ulazak u NATO i 125 odsto građana Crne Gore. Neka iskustva svetskih marketinških agencija govore da nikada tako dobro ne raste kao što dobro pada. Podrška, naravno. Odnosno, treba samo priupitati nekadašnjeg predsednika Srbije gospodina Borisa Tadića, njemu je „Ipsos” u nekom momentu uoči izbora 2012. predvideo pobedu nad Tomom Nikolićem sa oko 20 odsto razlike. A posle izbora, nikom ništa. Platili ste, tražili ste... U NATO kampanji pod skupnim naslovom „Sigurna budućnost” u Crnoj Gori su uključene i mnoge javne ličnosti, glumci, novinari i sportisti, svi oni učestvuju u brojnim TV spotovima u prilog NATO učlanjenju. Svega tu ima, ipak mislim da nedostaje još samo baba Miljana sa Durmitora da i ona podrži ulazak u NATO. U jednom spotu sjajni glumac Mima Karadžić zagovara ulazak u NATO rečima: „Da bi se odmarao kao čovjek, moraš da radiš kao tri čovjeka”. Na temelju te poruke uopšte nisam siguran je li Mima protiv NATO-a, ili za NATO. Da nije on ubačeni ruski agent, samo to vlast u Podgorici i pored gledanja spota još nije shvatila. Ili spot u kojem odjekuje blejanje ovaca i njakanje magaraca. Sigurna budućnost?
Pročitajte još:LAZANSKI: Ako je Rusija odlučila da uđe u vojnu akciju u Siriji, ID će doživeti ozbiljne gubitkeVeliki povratak Rusije na Bliski istok
Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA